Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Държавата и Светият синод постигнаха консенсус по Закона за вероизповеданията

Общество

Държавата и Светият синод постигнаха консенсус по Закона за вероизповеданията

Държавата и Светият синод постигнаха консенсус по Закона за вероизповеданията - Tribune.bg
Снимка:

Държавата ще отпуска всяка година 15 млн. лв. за заплати на свещенослужителите

Текстовете в законопроекта за вероизповеданията, срещу които възразява Българската православна църква, ще бъдат преработени между двете четения на закона в Народното събрание от работна група, съобщи BTV. „Намерихме консенсусно решение”, каза западноевропейският митрополит Антоний.

Премиерът Бойко Борисов е поел днес ангажимент държавата да отпуска всяка година 15 млн. лева за заплати на свещенослужителите. Парите ще се индексират спрямо инфлацията. Заплатите на свещениците пък ще бъдат приравнени с учителските. В момента субсидията за православната църква е до 15 милиона лева, но няма задължение да е точно толкова.

Така ще се гарантира сигурност за възможностите за заплащане на назначените свещеници.

„Следобед в парламента петима митрополити ще участват в разглеждането на закона. До един – владиците и патриархът – това, което прави правителството, го оценяват. Никой не мисли да взима и продава техните доходи от дарения и продажба на свещи. Ще има контрол върху това, което дава държавата. Относно анонимните дарения – говорихме да има праг”, каза още премиерът Борисов.

Вносителите от ВМРО в лицето на депутата Искрен Веселинов смятат обаче, че за големи дарения от чужбина, например от Саудитска Арабия, трябва да има контрол заради съображения, свързани с националната сигурност. Веселинов коментира, че дори едно от предложенията на Патриотите да бъде прието като текст ще е успех.

Премиерът Борисов изрази желанието си законопроектът да бъде изработен и изготвен максимално добре и да не създава конфликт между Църквата и държавата. По думите му всички разисквания по двата проектозакона трябва да минат в диалог със Св. Синод и правните експерти на БПЦ-БП.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати