Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Едвин Сугарев: Белград гледа на България и българите като потенциален враг

Общество

Едвин Сугарев: Белград гледа на България и българите като потенциален враг

Едвин Сугарев: Белград гледа на България и българите като потенциален враг - Tribune.bg
Снимка:

Повод за думите му стана инцидента с Александър Димитров, който вчера беше държан 5 часа на българо-сръбската граница заради книги на Сугарев

Сръбските власти не искат да допуснат книгата „Елегия за краището“, защото в нея се проследяват всички процеси на асимилация на българското население в Западните покрайнини, които започват още след Ньойския договор. Тези процеси, в по-меки и по-прикрити форми, продължават и до ден днешен в Сърбия.

Това заяви в интервю за БГНЕС Едвин Сугарев, политик и общественик. Генерален консул на България в Ниш в периода 2016-2020 г.

Неговият коментар е по повод на инцидента с Александър Димитров, който вчера беше държан 5 часа на българо-сръбската граница и не беше допуснат да влезе на територията на Сърбия в родния си Босилеград, защото в колата му са открити три книги „Елегия за краището“ на Сугарев.

Заради книги на български език: Държаха часове на границата председателя на Сдружение Глас - Босилеград

„В монографията разглеждам съвременната сръбска политика спрямо българското национално малцинство и опитите то да бъде асимилирано, така че на практика да изчезне. За съжаление, този процес тече с доста голям успех. Българите са били 120 хиляди в момента на подписване на Ньойския договор през 1919 г., а днес според последните преброявания – около 12 500“, заяви Сугарев.

Той е категоричен, че в момента сръбските власти продължават политиката на зловещата държавна сигурност - УДБА на диктатора Тито спрямо българите.

„Белград гледа на България и българите като потенциален враг. В такъв случай да имате по границата си малцинство от държава, която смятате за враг, не е подходящо. По тази причина правят всичко възможно, за да създадат такива условия на живот, че българите сами да се изселят от Западните покрайнини“, заяви Сугарев.

Сугарев подчерта, че политиката на Белград е свързана с „нарушаването на човешките права“, което е недопустимо в ХХІ век, още повече от държава кандидат за членство в ЕС, където спазването им е основно изискване и ценност, както и добросъседството.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати