Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Експерт: Топлофикациите в България не могат да работят без газ

Общество

Експерт: Топлофикациите в България не могат да работят без газ

Експерт: Топлофикациите в България не могат да работят без газ - Tribune.bg
Снимка:

Топлофликациите в България не могат да работят без газ, дори и въглищните. Това каза в пред БТВ Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

„Мазутът е само за аварийни ситуации, той може да спаси положението за 10 дни. Газовото хранилище, дори да е пълно, може да помогне за около месец“, предупреди Георгиев.

По думите му е притеснително, че „Булгаргаз“ все още не е поканил клиентите си да обсъдят какви количества газ ще са нужни за следващата година. Това може да означава, че компанията не знае с какво ще може да продава, уточни експертът.

„Ако се намали значително разхода на природен газ, производство и консумация на топлинна енергия, то на практика няма да има отопление. Икономията може да спаси в много малък процент ситуацията“. Така Георгиев коментира призива на Международната агенция по енергетика (МАЕ) към Европа да намали потреблението на газ.

Той напомни, че България използва пренебрежимо малко синьо гориво в сравнение с други европейски държави.

Сметките за парно през зимния сезон в България ще са с около 20% по-високи след последното увеличение от 29% и намаленото ДДС с 9%, изчисли Кремен Георгиев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати