Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Урсула фон дер Лайен лети за Баку да договаря природен газ

Свят

Урсула фон дер Лайен лети за Баку да договаря природен газ

Урсула фон дер Лайен лети за Баку да договаря природен газ - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен лети за Баку  в понеделник, за да сключи сделка за за 20 млрд. куб. м газ, с която да облекчи очаквания недостиг на газ тази зима, съобщава EU Reportеr. Според изданието, ако се реализира, сделката по същество ще задължи Азербайджан да доставя в Европа толкова газ, колкото може да бъде транспортиран през тръбопроводната мрежа. В допълнение се планира увеличаване на капацитета на Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод.

Брюксел желае да поеме водеща роля в този процес, тъй като вижда сътрудничеството между държавите-членки като най-добрия начин за справяне с недостига на газ, причинен от намаляването на доставките от Русия.

Проект на меморандум за разбирателство с Азербайджан, разпространен от ЕК до  правителствата, посочва, че „страните се стремят да подкрепят двустранната търговия с природен газ, включително чрез износ за Европейския съюз през Южния газов коридор на най-малко 20 милиарда кубически метра газ годишно до 2027 г., в съответствие с търговската жизнеспособност и пазарното търсене ”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати