Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Емил Караниколов за решението по делото „Пирин“: Бизнесът ще страда

Общество

Емил Караниколов за решението по делото „Пирин“: Бизнесът ще страда

Емил Караниколов за решението по делото Пирин: Бизнесът ще страда - Tribune.bg
Снимка:

Преговорите за F-16 ще са публични, увери министърът

"След решението на Върховния административен съд (ВАС), което отмени промените в плана за управление на Национален парк "Пирин" ще има недоволни, най-вече от страна на бизнеса, но много неправителствени организации ще са доволни". Това каза пред министърът на икономиката Емил Караниколов пред bTV. Той коментира решението, с което вчера ВАС окончателно отмени промените в Плана за управление и така на практика беше блокирана възможността за строителство на втори лифт в Банско.

Министър Караниколов обясни, че оттук нататък е нужен широк обществен дебат за „Пирин“, за да бъде намерено най-доброто решение. Той допълни, че до момента диалогът е бил труден, защото се е чакало решението на съда. И „при положение, концесията за "Пирин" е сключена преди около 20 години, при съвсем друг закон за концесиите".

Министър Караниколов коментира и темата за избора на нов боен изтребител F-16. Вчера парламентът даде зелена светлина за преговори със САЩ за закупуването на новата машина. „Тепърва ще има преговори. Ще преговаряме за доставка на самите самолети, за резервни части, за ремонта, както и за други. Мисля, че е правилно решение, НС е органът, който ще одобри този договор", беше категоричен Караниколов.

"Парламентът имаше две възможности – или да даде мандат, за да се водят преговори, или да прекрати процедурата и след година и половина пак да сме на това, което е било вчера", добави той.
Караниколов увери, че преговорите със САЩ ще бъдат публични.

Коментар министърът направи и на оръжейния бранш и бизнес. Караниколов на министерството със собственика на фирма „Емко” и „Дунарит” Емилиян Гебрев. „Емко” каквито и заявки да е пуснала, ако той има твърдения, че сме го забавили и с един ден, ако не сме му пуснали документи, ако не сме му пуснали сделка – добре. Но е факт, че „Дунарит” работи и даже има договори с „Кинтекс”, каза икономическият министър. Той коментира, че е слушал интервю на Емилиян Гебрев, в което е казал, че за фирмата му няма договори.

"Това, че досега някой е взимал договори от държавната фирма „Кинтекс” за сметка на други частни компании и държавни, това не е проблем на министерството. Преди няколко месеца „Кинтекс” праща писмо до всички фирми в България, тъй като предстоеше сделка, които произвеждат определена продукция. На този въпрос от дружеството „Емко” са отговорили, че те няма да дадат оферта, защото не знаят принципала какво ще направи", коментира Караниколов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети