Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЕС разреши нулев ДДС за вестници и книги

Общество

ЕС разреши нулев ДДС за вестници и книги

ЕС разреши нулев ДДС за вестници и книги - Tribune.bg
Снимка:

Срокът за въвеждане на промените е не по-късно от края на 2024 г.

България вече има право да намали ДДС на вестници, книги и широка група от стоки. За някои от тях, сред които вестници и книги, данъкът може и да е нулев. Това става възможно с изменение на директивата, която от 2006 г. насам определяше правилата за данък добавена стойност в съюза. Целта на окончателната система на ДДС е всички държави членки да работят по едни и същи правила и да имат еднаква свобода при определяне на ставките на ДДС върху определени стоки и услуги, съобщава „24 часа“.

В измененията се подчертава необходимостта да се избягва големият брой намалени ставки поради бюджетни причини, а също и принципът на равно третиране.

На държавите членки вече ще бъде позволено да прилагат максимум две намалени ставки, с размер не по-малък от 5%, за доставка на стоки или услуги по максимум 24 точки от списъка в приложение III към Директива 2006/112/ЕО.

В допълнение към двете намалени ставки, държавите членки вече могат да приложат и намалена ставка, по-ниска от минимума от 5% (т.нар. свръхнамалени и нулеви ставки) и освобождаване с право на приспадане на ДДС, начислен върху входящите ресурси за 7 категории стоки и услуги, включени в списъка. Сред тях са вестниците и книгите.

Членките на ЕС сами може да избират между стоките и услугите, но за тях трябва да се счита, че покриват основни нужди, а именно свързани с доставката на храни, вода, лекарства, фармацевтични продукти, продукти за здравето и хигиената, превоза на хора и определени културни стоки (книги, вестници и периодични издания).

Подчертава се, че на държавите членки ще се даде необходимото време, за да се приспособят към посочените ограничения.

Във въпросния списък влизат доставка, включително заемане от библиотеки, на книги, вестници и периодични издания, на физически носители. Изрично се поменава, че тази доставка може да бъде извършвана на хартиен носител, по електронен път или и двете (включително брошури, листовки и подобни печатни материали, детски книги с илюстрации, карти и др.). Те обаче трябва да са различни от публикации, които са изцяло или основно предназначени за реклама, или такива, които са изцяло или основно съставени от видео съдържание или аудио музикално съдържание.

Радио и телевизионните предавателни услуги и разпространение в интернет на такива програми, предлагано от доставчик на медийни услуги също може да не се таксува с допълнителен данък.

Включени още са фармацевтичните продукти, използвани за медицински и ветеринарни цели, включително противозачатъчни и дамски санитарни цели, медицинско оборудване и защитни средства, превоз на пътници и транспорт на придружаващите ги стоки, като багаж и велосипеди. Допуска се намаляване на ДДС и за входни билети за шоуспектакли, театри, кина, изложби, концерти, музеи и т.н.

Срокът за въвеждане на промените е не по-късно от 31 декември 2024 г. Разпоредбите трябва да се прилагат на практика от 1 януари 2025 г.

У нас НС последно прие до края на 2022 година ДДС за ресторанти, кетъринг услуги, хотели, туристически услуги, книги, някои бебешки стоки и спортни услуги ще бъде 9%.

В същото време още през 2017 г., след приемането на първоначалната директива, някои държави намалиха ставките. Така в Италия и Испания ДДС за книги и вестници е 4%, в Гърция - 4,5%, а в Чехия и Унгария - 5%.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети