Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Европейски доклад: Няма спешна нужда от трета, бустерна доза от ваксините срещу КОВИД-19

Общество

Европейски доклад: Няма спешна нужда от трета, бустерна доза от ваксините срещу КОВИД-19

Европейски доклад: Няма спешна нужда от трета, бустерна доза от ваксините срещу КОВИД-19 - Tribune.bg
Снимка:

Към момента няма спешна нужда от прилагане на трета, бустерна доза, от ваксините срещу КОВИД-19 на напълно ваксинирани лица от основното население. Това се посочва в доклад, публикуван от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, който беше разпространен от Министерството на здравеопазването.

Според документа при хора със силно отслабена имунна система обаче, вече трябва да се обмислят допълнителни дози като част от тяхната първична ваксинация.

Данни, основаващи се на ефективността на ваксината и продължителността на защитата, показват, че всички разрешени ваксини в ЕС в момента осигуряват много добра защита срещу хоспитализация, тежки заболявания и смърт, свързани с COVID-19, докато обаче около един на всеки трима възрастни в ЕС над 18 години все още не е напълно ваксиниран.

В доклада се уточнява, че сега приоритетът трябва да бъде ваксинирането на всички лица, които отговарят на условията и които все още не са завършили препоръчания курс на ваксинация.

Препоръчва се в допълнение към усилията по провеждане на ваксинацията да продължат да се прилагат мерки като физическо дистанциране, хигиена на ръцете и дихателните пътища, да се използват маски за лице, когато е необходимо, по-специално в места с висок риск, като например домове за дългосрочни грижи или болнични отделения с пациенти в риск от тежко протичащо КОВИД-19 заболяване.

Специалистите посочват, че е много важно да се прави разлика между бустер дози за хора с нормална имунна система и допълнителни дози за тези с отслабена имунна система.

В някои проучвания се съобщава, че допълнителна доза ваксина може да подобри имунния отговор при имунокомпрометирани лица, като реципиенти на трансплантирани органи, при които първоначалният отговор към ваксинацията е нисък. В такива случаи трябва да се обмисли възможността за прилагане на допълнителна доза ваксина. Може да се има предвид и осигуряването на допълнителна доза като предпазна мярка при по-възрастни немощни хора - по-специално тези, които живеят в затворени помещения, като например обитатели на домове за дългосрочни грижи.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) в момента оценява данните за допълнителни дози и ще прецени дали актуализацията на продуктовата информация е целесъобразна. EMA също ще оценява и данни за бустер дози.

Докато се прави анализа държавите-членки могат да обмислят подготвителни планове за прилагане на бустер и допълнителни дози ваксини.

Документът вижте ТУК.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети