Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК: Без одобрението на EMA има юридически проблеми при поставянето на бустерни дози

Свят

ЕК: Без одобрението на EMA има юридически проблеми при поставянето на бустерни дози

ЕК: Без одобрението на EMA има юридически проблеми при поставянето на бустерни дози - Tribune.bg
Снимка:

По въпроса за трета ваксинационна доза, Европейската комисия предупреди, че страните от Евросъюза, които решат да поставят на своите граждани трета (бустерна) доза, могат да се изправят пред юридически предизвикателства, съобщава БНР. Причината - допълнителната доза все още не е препоръчана от Европейската агенция по лекарствата.

Регулаторът многократно обяви, че са необходими повече данни, преди да може да одобри използването на бустерна ваксионационна доза. Въпреки това осем европейски държави вече взеха решение да препоръчат предоставяне на допълнителна доза, а повече от дузина са готови да предприемат скоро подобни действия.

„Понастоящем тези дози не са част от разрешението за пускане на пазара на ваксини срещу Covid-19 и все още не са били обект на научна оценка от ЕМА, все още липсват  достатъчно данни. Отговорността да се вземе решение за включване на бустери в кампанията за ваксинация остава на държавите-членки“, се казва още в позицията на ЕК пред агенция Ройтерс и се добавя: „Докато бустер дозите не са част от разрешението за употреба, отговорността на компаниите се променя.“

Това може да означава, че в случай на неочаквани странични ефекти, които могат да бъдат свързани с бустерните дози, държавите от ЕС могат да понесат тежестта на всички правни последици и искания за обезщетение.

Комисията заяви обаче, че отговорността на компаниите няма да изчезне напълно, ако бустерите се администрират без одобрението на EMA. Например, ако страничен ефект след допълнителна доза, който е причинен от производствени проблеми, производителят на ваксината ще остане отговорни за него.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати