Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фалити: Близо 500 строителни фирми прекратиха дейността си

Общество

Фалити: Близо 500 строителни фирми прекратиха дейността си

Фалити: Близо 500 строителни фирми прекратиха дейността си - Tribune.bg
Снимка:

За първите пет месеца от годината 7,5% от строителните компании, вписани в професионалния регистър на строителите, са прекратили дейността си, показва публикуваният на сайта на Камарата на строителите в България (КСБ) отчет за дейността на сектора. 483 фирми са заличени от регистъра, който им позволява да работят законно и да строят по-големи обекти от плевни или да правят домашни ремонти, за които не е необходим проект. Според прогнозите на председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев през следващите 2-3 месеца ще отпаднат от регистъра още 500-600 компании. Така реално компаниите в сектора ще намалеят с между 15 и 17 на сто.

Причина за фалитите на фирми и прекратяване на дейността им е неразплащането с компаниите за извършената от тях дейност и масовият отказ да се възлагат нови поръчки от страна на държавата и общините заради липса на финансиране през последната вече над година. Първите потърпевши бяха малките компании, които нямат резерви и буфер да се справят с подобна криза, но към момента средните и големи фирми също са изправени пред колапс, още повече че банките отказват да им дават кредити с гаранции изпълнение по държавни договори, тъй като за финансовите институции държавата вече не е сигурен платец, коментираха за “Труд” строителни експерти.

По предварителни данни на КСБ, изготвени въз основа на данните на Националния статистически институт, произведената продукция в отрасъл строителство за първото тримесечие на 2022 г. намалява на годишна база с 14,1 на сто и е на обща стойност 2,68 млрд. лв. Тенденцията на спад за първи път бе отбелязана в последния годишен доклад за 2021 г. на КСБ, като за изминалата година той бе драстичен - 30 на сто. Данните са катастрофални и показват, че един доскоро успешен сектор е на път да бъде заличен като водещ отрасъл за българската икономика, коментираха пред „Труд“ притеснени представители на сектора, пожелали анонимност.

За първото тримесечие на годишна база спадът на продукцията в инженерното строителство отбелязва 16,4 на сто спад, а в сградното строителство намалението е 12,4 на сто. Запазва се и тенденцията, възникнала през 2021 г., компаниите да не могат да отделят средства за придобиване на дълготрайни материални активи. Темпът за сектор строителство през първото тримесечие на годината е отрицателен и е в размер на - 44,7 на сто. За цялата 2021 г. спадът в придобиване на материални активи от страна на строителните компании е 21,2 на сто.

В същото време разходите на работодателите за труд продължават да растат. През първото тримесечие на 2022 г. те се увеличават с 6,6 на сто на годишна база и възлизат на 492,5 млн. лв. Разходите на фирмите за труд за един отработен час от наетите по трудово правоотношение за първото тримесечие на 2022 г. са средно 10,53 лв., при 9,63 лв. за същия период на 2021 г., което показва, че се увеличават с 9,3%, пише в отчета на КСБ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати