Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова с остра реакция: Изключиха метрото през „Слатина“ от Плана за възстановяване за сметка на проекти за Русе и БДЖ

Общество

Фандъкова с остра реакция: Изключиха метрото през „Слатина“ от Плана за възстановяване за сметка на проекти за Русе и БДЖ

Фандъкова с остра реакция: Изключиха метрото през Слатина от Плана за възстановяване за сметка на проекти за Русе и БДЖ - Tribune.bg
Снимка:

„Информацията, че в редакцията на Плана за възстановяване и устойчивост, средствата за строителството на двата нови участъка на метрото са намалени, беше сред темите на разговорите ми в последните дни с министър-председателя г-н Петков и вицепремиера г-н Асен Василев“, написа във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя заяви, че заложените 360 млн. лв.  за разширенията през „Подуяне“ и „Слатина“ са намалени на 217 млн. лв.  Редакцията на Плана предвижда строителство само на 3-те км до кв. „Левски“ и изключва участъка през „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“.

„Категоричната ми позиция, която защитих пред премиера и министъра на финансите, е, че завършването на третата линия на софийското метро не може да бъде отложено и се очаква от стотици хиляди софиянци. Освен това отрязването на 143 млн. лв. от метрото е изключително рисково за реализацията на националния план, защото за разлика от всички останали проекти,  метрото е напълно готово да стартира. Строителството на първия участък започва през март, а на втория през втората половина на годината. И двете разширения ще бъдат завършени до 2026 г., която е последната година за инвестиране на средствата от Плана“, допълни Фандъкова.  

Тя припомни как пред нея Петков и Василев да заявили, че подкрепят строителството и на двата нови участъка. Приели са тезата ѝ, че строителството на метрото в София не трябва да спира. Двамата са дори са поели ангажимент да осигурят съфинансирането от държавния бюджет.  

„Очаквам Министерски съвет да гарантира това обещание със свое решение, за да бъдат сигурни столичани, че строителството, което започваме, ще бъде довършено“, казва още Фандъкова.

Общият размер на средствата, които са нужни за изграждането на 9-те нови километра, е 769 млн. лв. – от тях 53% почти 410 млн. лв. се осигуряват от бюджета на Столична община, а 360 млн. лв. са заложените в Плана. 

„За сметка на отрязаните средствата за 6-те км метро през „Слатина“ в частта „Транспортна свързаност“ на Плана са включени проекти за закупуване на едноетажни и двуетажни влакове за БДЖ, бордово оборудване за железниците, системи за диспечерска централизация на линия Русе-Каспичан и интермодален терминал-железница-шосе в гр. Русе“, написа още Фандъкова.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати