Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова с предложение: Децата от 1 до 4 клас да продължат присъствено обучение

Общество

Фандъкова с предложение: Децата от 1 до 4 клас да продължат присъствено обучение

Снимка:

Предложението на софийския оперативен щаб е децата от 1 до 4 клас в София да продължат присъствено обучение до края на тази седмица. Разговарях лично с министъра на образованието проф. Денков и го запознах с нашите аргументи – първо, актуалните данни за карантинираните паралелки показват най-нисък процент в началния етап (4% в начален етап, 7% - в прогимназиален и 8% в гимназиален) и второ, нуждата от време родителите на най-малките деца, които не могат да остават сами, да направят организация, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Регистрираната заболеваемост в София на 14 дневна база е 812 на 100 000 души по данни от Столичната здравна инспекция и съгласно заповедта на министъра на здравеопазването от утре присъствените учебни занятия следва да бъдат преустановени. Надявам се, че министрите на образованието и здравеопазването ще обсъдят предложението ни, което ще даде възможност за по-плавен преход за част от семействата.

Фандъкова допълва, че детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираният процент на карантинирани деца в тях е малко над 3%.

По време на заседанието директорите на общинските болници и центровете за социални услуги алармираха за сериозен проблем при обезпечаване на дейността им с персонал от днес в полунощ.

„Ситуацията в болниците в София е тревожна – 1442 са хоспитализираните пациенти с Ковид, от които 260 са на интензивни грижи и затова е нужна допълнителна гаранция за тяхната работа“, пише още Фандъкова.  

С решение на щаба създаваме организация за разкриване на допълнителни изнесени пунктове за ваксинация на публични места, които да дадат допълнителна възможност за поставяне на ваксина. Продължават да работят изнесените пунктове в метрото, търговските центрове и кв. „Дружба“  


Топ новини

виж още

Актуална тема