Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кацаров: Недоволството от мерките е от политическите партии, за да спечелят гласове

Политика

Кацаров: Недоволството от мерките е от политическите партии, за да спечелят гласове

Кацаров: Недоволството от мерките е от политическите партии, за да спечелят гласове - Tribune.bg
Снимка:

Кацаров обясни, че решението му е експертно и Радев няма санкция по въпроса

„Недоволството към мерките е само от партиите, каквото и да направя те ще ме обвинят с цел да спечелят гласове“, каза Стойчо Кацаров в отговор на исканата му оставка. „Радев не може да има санкция по тези въпроси“, обясни Кацаров и нашироко обясни за предварителните препоръки на държавния здравен инспектор, както и че е пратил писма до почти всички засегнати браншови организации.

„Решението лежи на експертни становища, няма политика. Законът ме е упълномощил да взема това решение“, каза той. 

Кацаров обясни, че ако някоя партия си представя нещата без мерки, то на нея не ѝ трябва министър, а магьосник, който да извади кърпичка и да омагьоса страната.

Протестът на ресторантьорите срещу зеления сертификат той определи като политически.  

По отношение на мерките Кацаров уточни, че те засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта.

„Чух интерпретации как ще се влиза в църквите или в администрацията или на други обществени места. Тези дейности, сгради, мероприятия не са засегнати от мерките“, поясни здравният министър.

Кацаров обясни, че новите мерки в някои случай са облекчаващи – например за спортни състезания на открито в София  – досега те бяха публика, а сега могат с публика при условие на зелен сертификат.   

„Същото е и за нощните заведения“, каза той.

Той заяви още, че това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират, а мерки, които намаляват риска от разпространението на вируса.

„Зеленият сертификат се издава за хора, които са преболедували, за хора, които са ваксинирани, както и за такива, които са си направили антигенен или PCR тест през последните съответно 48 и 72 ч.

Антигенен тест от декември 2020 г. ще може да важи като зелен сертификат.

Кацаров обяви след МС, че страната ни купува 3000 дози моноклонални антитела за лечение на коронавируса. Става въпрос за лекарствен продукт, който не е разрешен за употреба в страната ни. „В момента тече процедура за разрешаване на употребата му в рамките на Европейския съюз“, увери той и поясни, че законът му дава право да разреша използването на такъв продукт. Издал съм съответната заповед“, категоричен беше той.

„Това е лекарствен продукт, който ще бъде втора възможност на лекарите да лекуват болни с коронавирус. Досега единствената възможност бе с препарата ремдесивир“.

Първите доставки се очакват до края на този месец.

След обяд ще имаме окончателно решение дали от утре учениците в София-град ще минат на онлайн обучение, или от понеделник. Това заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

Засега не се предвижда въвеждането на зелен сертификат в образователната система, уточни той.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети