Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Георги Георгиев: Не може цялата цена на газовата криза да я платят българските граждани

Общество

Георги Георгиев: Не може цялата цена на газовата криза да я платят българските граждани

Георги Георгиев: Не може цялата цена на газовата криза да я платят българските граждани - Tribune.bg
Снимка:

По думите на председателя на Столичния общински съвет бездействието на предходното правителство струва на софиянци 480 млн. лева

„Топлофикация София“ ще работи цяла зима. Осигурихме договор с „Булгаргаз“, които имат задължение да осигурят газ за цялата 2023 година. Това заяви пред БНТ председателят на СОС Георги Георгиев.

Той допълни, че остава задачата на държавата да гарантира изпълнението на този договор и коментира цената на парното.

„Цената на топлинната енергия се определя от КЕВР. Неслучайно още от лятото апелираме да се спре с повишаването на цените на топлинната енергия, защото повишението, което предходният председател на КЕВР прокара е 40%, при положение, че "Топлофикация" не е искала толкова високо увеличение. Това е парадоксът в случая. Трябва да се престане с това буферът да бъдат хората. Не може цялата цена на газовата криза да я платят българските граждани“, каза Георгиев.

Председателят на СОС е категоричен, че не говорим за отписване на дълга на „Топлофикация“. По думите му става дума за „прихващане“. Обясни, че държавата дължи на „Топлофикация“ 680 млн. лева за произведена електрическа енергия, за произведения „чист ток“.

„Това е половината сума. Останалите 340 милиона са от разликата курс „купува“ и курс „продава“. Заради грешката на КЕВР, който прогнозира, че природният газ например за август ще струва 100 лева, само че цената му е 300 лева. Разликата от 200 лева се натрупва за цялата година, начисляват се и лихви. Намаляват се дълговете на „Топлофикация“ наполовина, допълни той.

По думите му бездействието на предходното правителство струва на софиянци 480 млн. лева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати