Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Осигурен е газът за зимния сезон за „Топлофикация-София“, отписаха им 680 млн. лв. задължения

Общество

Осигурен е газът за зимния сезон за „Топлофикация-София“, отписаха им 680 млн. лв. задължения

Осигурен е газът за зимния сезон за Топлофикация-София, отписаха им 680 млн. лв. задължения - Tribune.bg
Снимка:

Общинското дружество е подписало договор с „Булгаргаз“, търси се инвеститор за бъдеще

„Подписан е договорът между „Топлофикация София” и „Булгаргаз”. По силата му считано от 1 януари 2023 г. до края на годината всички необходими количества синьо гориво за София ще бъдат осигурени“ това обяви пред журналисти председателят на СОС Георги Георгиев.

„Факт вече е и реструктуриране, погасяване на задължения, подписване на договори за над 680 млн. лева, които „Топлофикация“ дължи на БЕХ и „Булгаргаз“. Изготвили сме и са подписани споразумения за прихващане на този дълг, за да може дружеството да поеме глътка въздух“, посочи още той.

Заради увеличението от 40% на цената на парното в София, председателят на Столичния общински съвет призова да се обмислят компенсации, подобно на тези за тока и природния газ, така че да не се налага софиянци да усетят разликата.

Служебният енергиен министър Росен Христов обясни, че се работи за оздравяване на „Топлофикация София“ като вече се правят стъпки в тази посока. Работната група ще продължи да действа и в следващите седмици.

Христов допълни, че е важно да се разработи базата за развитие, въз основа на която ще се търси международен инвеститор и оператор за дружеството.

„Очаквам нещата да ги разрешим в рамките на месец-два. Тук приоритетът ще бъде върху качествената подготовка, за да можем да намерим качествен партньор“, подчерта енергийният министър.

По думите му целта на всичко това е в един момент Топлофикация-София да се оздрави, за да започне да работи като самостоятелно дружество и да функционира на пазарен принцип, както и да претърпи модернизация.

Задълженията на „Топлофикация-София“ в размер на над 680 млн. лева ще бъдат реструктурирани, които дружеството дължи на Българския енергиен холдинг и „Булгаргаз“, които пък Топлофикация-София има да получава от държавата като компенсации.

„Изготвили и са подписани споразумения за прихващане на този дълг, за да може дружеството да поеме глътка въздух“, посочи от своя страна председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Георгиев обаче настоя да бъдат предприети и компенсаторни механизми от държавата, каквито има за горивата и електроенергията, подчертавайки, че необходимостта от компенсации е „крещяща“.

Министърът на енергетиката поясни, че въпросът с компенсациите е уреден в Закона за бюджета, който вече е гласуван.

„Нови компенсации без действащ парламент няма как да предвидим и осигурим“, заяви министър Христов и добави, че целта трябва да бъде търсенето не на компенсации от държавата, а газ на достъпни цени, на които индустрията би могла да работи.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети