Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Главният прокурор откри учебната година в Академията на МВР

Общество

Главният прокурор откри учебната година в Академията на МВР

Днес официално беше открита и новата академична година в Софийския университет

Главният прокурор Иван Гешев участва в Тържественото откриване на новата учебна година на Академията на Министерството на вътрешните работи и професионалния празник на висшето учебно заведение, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

„За да има резултати от работата, които гражданите очакват от органите на правоохранителната система, независимо дали те са от изпълнителната, или съдебната власт, трябва да има колегиалност, уважение и взаимодействие“, посочи в приветствието си към академичния състав и курсантите Иван Гешев.

Той припомни, че е възпитаник на Академията на МВР и подчерта, че освен добро образование, тя предоставя възможности за „създаването на приятелства, които остават за цял живот“ и „изграждането на чувство за общност“.

Гости на Тържествената церемония бяха още министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и ръководни кадри на вътрешното министерство.     

Днес официално беше открита и новата академична година в Софийския университет. Тържествената церемонията безпрецедентно се състоя в Университетската ботаническа градина.

„Започваме още една трудна година, през която основен приоритет отново ще бъде да опазим здравето на преподавателите, студентите и служителите в условията на епидемична ситуация. Същевременно да не отстъпваме от главната ни цел – да предлагаме качествено образование и сериозни научни изследвания“. Това заяви ректорът на СУ проф. дфн Анастас Герджиков, предаде БГНЕС.

Академичната година в Софийския университет започна за над 20 000 студенти. Прага на Алма матер за първи път прекрачиха над 5200 младежи.

185 хил. са студентите, включително и тези в задочна форма на обучение, които започват новата академична година в различните университети. При специални условия на прием общо 1300 младежи от българските диаспори в чужбина също ще започнат висшето си образование.

Предвид епидемичната обстановка годината ще започне различно в отделните университети. „Висшите училища имат по-голяма свобода да търсят решения за хибридно или смесено обучение, защото студентите са пълнолетни, не е необходимо родител да се ангажира вкъщи“, отбеляза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и подчерта: „Не е важно колко студенти ще присъстват в аудиториите, важното е преподавателите да бъдат взискателни“.

За първокурсниците в Софийския университет годината започва присъствено, а за останалите – обучението ще е хибридно с онлайн лекции в условията на пандемията от COVID-19. Решението за метода на обучение ще бъде взето самостоятелно от всеки факултет. По думите на проф. Герджиков при случай на заразен студент ще бъдат тествани всички контактни лица и ще има дезинфекция. Няма да се стига до карантина на цялата група.

„Първият учебен ден, независимо дали в училище или университета, е празник. Това е денят, в който мислим за бъдещето и подхождаме с вяра, надежда и оптимизъм към утрешния ден. Денят, в който вдъхновени от силата на образованието вярваме, че ще живеем в едно по-добро общество. Денят, в който виждаме най-много усмивки и най-много оптимизъм за нашето общо бъдеще“, поздрави министърът всички присъстващи.

На първокурсниците пък пожела да намерят онези преподаватели, които ще им помогнат да станат знаещи, можещи и добри хора.

В края на церемонията бяха връчени студентските книжки на първокурсници, лауреати от национални олимпиади.                                                                                 


Коментари (2)

Абе този защо не прочете конституцията, и да спре с политическата дейност, както и да запише право в редовна форма в СУ. Милиционер си беше, и милиционер си остана.
01.10.2020 15:06 / Отговор
АБЕ, АБЕ ЗАЩО НЕ ЗАДАВАШ ВЪПРОС И НА РУМЕН РАДЕВ - ЗАЩО НЕ ПРОЧЕТЕ КОНСТИТУЦИЯТА И ДА СПРЕ С УНИЩОЖАВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА?
01.10.2020 22:45

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още