Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Готов е първият изнесен кабинет за имунизации срещу COVID-19 в София

Общество

Готов е първият изнесен кабинет за имунизации срещу COVID-19 в София

Инспекция направиха здравният министър, столичният кмет и директора на РЗИ-София

Готов е първият изнесен кабинет за имунизации срещу COVID-19. На място го инспектираха министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, столичния кмет Йорданка Фандъкова и директорът на РЗИ Данчо Пенчев. 

Организацията е на високо ниво, ние ще съдействаме на гражданите да получат цялата информация за ваксините, каза министърът и допълни-„ваксината е доброволна и безплатна. Гражданите могат да се информират от електронните табла, има къде да седнат, тук са ваксинационните кабинети. На място ще има две линейки“.

Ангелов каза, че има ваксини, които се поставят двукратно, има и такива, които ще са еднократно. Личните лекари, с които имахме среща днес настояват да продължат да вкарват данни за ваксинацията в информационната система, каквато има в момента в НЗОК, а „Информационно обслужване” поеха ангажимент от там автоматично да се извличат данните и да се вкарват в системата, която отговаря само за COVID-19, обясни той.

Вече е готов алгоритъмът на т.нар. пътна карта на имунизационния процес, която включва логистиката и организацията на кабинетите за ваксинация. В страната ще бъдат разпределени 47 мобилни екипа за ваксинация. Те ще разполагат с всичко необходимо за имунизацията срещу COVID-19.

Първа фаза на ваксинацията ще започне в лечебните заведения. Желаещите от работещите на първа линия са около 33%, припомни министърът. Но в някои лечебни заведения продължават да се подават заявления, така че цифрата ще се промени, допълни той. Обмисля се при необходимост организирането на още два такива пункта в София.

До края на тази седмица директорите на шестте отговорни РЗИ-та трябва да представят пътна карта за съответния регион. Ако се налага да бъдат създадени такива центрове, те ще бъдат направени, увери министърът.

Директорът на СРЗИ Данчо Пенчев обясни, че се очаква работещите в болници да се имунизират на място: „Това, което ние залагаме в пътната карта е в лечебните заведения да има изградени кабинети и служителите да се ваксинират там“.

Проф. Ангелов: Ще настоявам мерките да останат достатъчно твърди

Ще настоявам мерките да останат достатъчно твърди, за да гарантират първо – намаляването на натиска върху системата на здравеопазването, второ – ефективен контрол върху инфекцията и трето – здрави българи.

Това заяви проф. Костадин Ангелов.

София е готова за старта на ваксинация

„Ние създадохме подходящата организация за нужната логистика, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Предоставяме и 8 подкрепящи екипа, които да са на разположение на РЗИ, за да им помагат, когато започнат ваксинациите“, поясни градоначалникът.

„Аз съм готова да се ваксинирам. Моят съпруг, който е лекар се е записал в групата с първите лекари“, допълни кметът.

„Ако се наложи, готови сме и в ДКЦ-тата да се организира. Няма проблем това да се направи. Нека да видим колко човека, в какви групи ще имат това желание“, посочи още Йорданка Фандъкова.

Тя припомни, че продължава да работи и дарителска сметка, с която се подпомагат общинските болници и ДКЦ-та на територията на общината.


Коментари (1)

Организацията може да е на високо ниво, но информацията никак не е на високо ниво. Не се научиха нашите управляващи, че информацията е също много важна част от всичко. Какви са тези кабинети, за кого са. Какви са информациите за ваксините. От къде могат да се получат, на обикновените хора къде ще се поставя ваксината, ако решат да се ваксинират и т.н.
15.12.2020 12:42 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема