Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Говорителката на Спешното: Изнемогваме, само за 12 часа вчера е имало 200 адреса с COVID-19

Общество

Говорителката на Спешното: Изнемогваме, само за 12 часа вчера е имало 200 адреса с COVID-19

Снимка:

Колективната безотговорност ще я платим и я плащаме индивидуално, предупреди Катя Сунгарска

Спешна помощ работи в пълна мобилизация от началото на пандемията, заяви пред БНТ говорителят на звеното Катя Сунгарска.

„За съжаление, ресурсът ни е твърде малък, за да обособим само ковид адресите. А вместо да могат колегите да почиват след жестоките дежурства, те идват да помагат на колегите си. Само дезинфекцията на линейката след адрес с ковид пациент трае 50-60 минути“, съобщи тя.

Само за 12-часовото дневно дежурство вчера са подадени 418 сигнала за хора, които се нуждаят от медицинска помощ. 200 от тях са за Ковид адреси, хоспитализациите са едва 16.

Тя разказа, че в паниката си хората масово подавали неточни сигнали и ползвали спешните медици за „домашни визитации“. Непрекъснато се подавали сигнали за задушаващи се пациенти с 39 градуса, а се оказвал човек в добро състояние с 37.

„Нашата система е напрегната близо година. Призоваваме хората към отговорност и разбиране. Нека поизчакат малко с купоните и дискотеките, нека това общество поеме своята отговорност, а не да се търсят непрекъснато виновни - лекарите, институциите. Страната ни е на второ място по смъртност от COVID-19 в Европа. Колективната безотговорност ще я платим и я плащаме индивидуално. Колегите ми наистина са на прага на изтощението. Един ден с линейка из София - това е много тежко“, категорична бе Сунгарска.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още