Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Хаос с ковид зоните, медиците отказват да работят там

Общество

Хаос с ковид зоните, медиците отказват да работят там

Снимка:

В цяла Благоевградска област няма откритa нито една COVID зона, през която да преминават болните, а заради това хората са лишени и от безплатни лекарства за лечение. Масовото оправдание на управителите на МЦ или ДКЦ-тата e липса на медицински персонал. Освен това срещали и масов отказ на лекарите, които работят в момента, да дават дежурства в евентуално ситуираните зони, съобщава „Труд“.

22 Медицински центъра или ДКЦ-та има в Благоевградска област и нито една до момента не желае да открие такъв център. Заради това пациентите са лишени от изписване на безплатни лекарства. Според медиците би трябвало джипитата да могат да изписват лекарствата за COVID болни, а не министерството да принуждава центровете да правят подобни зони.

Критичната ситуация бе докладвана на заседание на Областния кризисен щаб от шефа на Здравната каса в Благоевград. Според д-р Иво Димитров до седмица касата очаквала поне в 2-3 града да се разкрият COVID зони, но докато не стане всичко е под въпрос.

За да бъде сключен анекс за разкриване на COVID зона, лечебното заведение трябва да отговаря на определени изисквания: да има оборудван кабинет за преглед, лекар специалист и медицинска сестра, които са със сключен договор със Здравната каса и ще работят не по-малко от 8 часа на ден в зоната.

Другото важно условие е ДКЦ или МЦ да разполагат с рентген и лаборатория, а ако нямат собствени, да декларират, че в населеното място има такива.

„Заложиха много гръмко на безплатното лечение“, коментира д-р Любомир Киров.

“150 COVID зони не са достатъчни и усложняват положението на хора от малки населени места, на които им се налага да пътуват многократно до зоните. Тук се заложи много гръмко на безплатното лечение”, коментира ситуацията д-р Любомир Киров, председател на управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Колегата му доктор Гергана Николова допълни, че се удвоява разхождането на болни по улиците между COVID зона и кабинета на личния лекар, а най-често пациентите се обръщат към своите джипита.  


Топ новини

виж още

Актуална тема