Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Христо Грозев е подал сигнала срещу българите във Великобритания, обвинени в шпионаж

Общество

Христо Грозев е подал сигнала срещу българите във Великобритания, обвинени в шпионаж

Христо Грозев е подал сигнала срещу българите във Великобритания, обвинени в шпионаж - Tribune.bg
Снимка:

Сигналът за това, че български граждани са шпионирали във Великобритания в полза на Руската федерация, е бил подаден в началото на годината. Подателят на сигнала е разследващият журналист Христо Грозев, съобщава Нова тв, като се позовава на свои източници.

Българите, задържани в Лондон по подозрение за шпионаж в полза на Русия, са пуснати под гаранция

Информацията е, че сънародниците ни са шпионирали именно журналиста. Грозев работи с опозиционера Алексей Навални, който излежава присъда в Русия.

Тримата българи - жена на 32 години и двама мъже - на 42 и 45, живеели във Великобритания от години. Участвали са активно като членове на избирателни комисии при изборите зад граница.

Българите Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са арестувани през февруари заедно с други две лица, които по-късно са били освободени.

Те са се представяли за журналисти.  При обиск на дома на един от задържаните са открити фалшиви прескарти и облекло, с помощта на които те са се представяли за служители на два популярни американски телевизионни канала за документалистика. Таймс цитира свои източници от Скотланд Ярд, според които дегизирани като телевизионен екип. 

За "мозък" на операцията се посочва 45-годишният Русев, за когото е известно, че е бивш съветник в Министерството на енергетиката, имал е бизнес отношения в Русия, собственик е на компания за проследяване на комуникация и електронни сигнали


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати