Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. И личните лекари ще изписват безплатни лекарства за COVID-19

Общество

И личните лекари ще изписват безплатни лекарства за COVID-19

И личните лекари ще изписват безплатни лекарства за COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

„Разрешаваме на общопрактикуващите лекари да изписват безплатни рецепти за COVID-19 пациентите. Хората с доказан COVID ще могат да получават рецепта за безплатни лекарства освен в COVID зоните и при личните лекари.“ Това съобщи на брифинг зам.-здравният министър д-р Александър Златанов след днешното заседание на надзорния съвет.

Ще се преразпределят средства за лечебните заведения с над 10% легла за COVID, стана ясно още след срещата.

„Знаете, че има много извънредни разходи, които болниците правят в пандемията. Искаме те да са финансово обезпечение, за да не изпитват затруднения. Мисля, че е напълно навременно това решение, ще подпомогне много и ще даде спокойствие на лечебните заведения”, добави д-р Златанов.

„На предишното заседание на Надзорния съвет, понеже видяхме какви са стойностите, които са усвоили лечебните заведения, бяха преразпределени и бяха вдигнати месечните стойности до края на годината на всички лечебни заведения. Всъщност 688 млн. лв. са разпределени като стойност на лечебните заведения. 51 млн. лв. трябва да се разплатят за дейности от 2017-2018 година. Вчера подписах плащания до лечебните заведения за 190 млн. лв. Месечната стойност, която те трябва да получат е 229 млн. лв. Именно този остатък ще бъде преразпределен. Единственото условие е да имат не по-малко от 10% от заетите легла за COVID. Това обаче не променя и предишната методика – лечебните заведения, които не лекуват COVID, но не могат да постигнат своите стойности, те ще получат до 85%. Остава старият вариант на методиката, подобрен с тези решения”, обясни шефът на НЗОК проф. Петко Салчев.

„За доболничната помощ в момента текат преговори с БЛС“, добави още той. Ако има останали средства, те ще бъдат разпредели към тях до края на годината. Лечебните заведения, които лекуват COVID са 207. Средно на месец към тях ще се преразпределят около 39 млн. лв.

„От следващия месец - ноември, сумите за медиците на първа линия ще са 1000, а 1200 лева, допълниха от НЗОК. За октомври те ще получат по 1000 лева във връзка с изработеното миналия месец. При ниска заболеваемост - парите намаляват. При висока като сега - те се увеличават, така че напълно синхронно е това, което правим. Средствата се разпределят справедливо и адекватно“, категорични са от Касата.

„За доболничната помощ в момента текат преговори с БЛС“, добави още той. Ако има останали средства, те ще бъдат разпредели към тях до края на годината. Лечебните заведения, които лекуват COVID са 207. Средно на месец към тях ще се преразпределят около 39 млн. лв.

„Ще обсъдим исканията на фармацевтите и най-вероятно ще направим и среща с тях. Може би ще се наложи разширяване на дейността. Ще намерим решение може би идната седмица, казаха от НЗОК в отговор на въпрос относно искането на бранша на фармацевтите за увеличаване на заплащането им.

„Ако сега въведените мерки не дадат ефект, ще се премине към по-строг контрол. Нещата са непредсказуеми“, категорични са от НЗОК.

„Засега локдаун не се налага, за това се мисли само, ако нещата излязат от контрол. Много са параметрите, така че въпросът е комплексен“, категорични са здравните експерти.

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети