Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ИАЛ събира сигнали за нежелани реакции след ваксинация

Общество

ИАЛ събира сигнали за нежелани реакции след ваксинация

Снимка:

Изпълнителната агенция по лекарствата стартира едноседмична кампания за популяризиране на значението на съобщаването на подозирани нежелани реакции след ваксинация.

Шестата ежегодна кампания „Седмица на лекарствената безопасност" ще се проведе в периода 1 - 7 ноември 2021 г., като се фокусира върху ваксините.

Агенциите по лекарствата от 64 държави ще поощряват медицинските специалисти, екипите на националните ваксинационни програми, както и хората, които са ваксинирани, тези, които се грижат за тях, и семействата им да съобщават за проблеми, възникнали във връзка с ваксини, включително ваксините срещу COVID-19.

„Ваксините са най-добрият начин за защита от инфекциозни болести и вече са спасили живота на милиони хора. Както при всички лекарства и при ваксините може да настъпят нежелани реакции. Като съобщавате подозирани нежелани реакции на Изпълнителна агенция по лекарствата спомагате за установяване на нови нежелани реакции и събирането на повече информация за известните нежелани реакции", изтъкват от агенцията

Оттам напомнят, че всяко съобщение е от значение. Затова съветват всички хора да не отлагат и да не чакат някой друг да съобщи за техните съмнения.

Медицинските специалисти, особено тези, които прилагат ваксини, се насърчават да обсъждат нежеланите реакции с пациентите и да следят за нови или редки такива.

Кампанията идва в критичен момент, когато милиони хора се ваксинират срещу COVID-19, но също така се отнася и за всички останали ваксини, посочват от Агенция по лекарствата.  


Топ новини

виж още

Актуална тема