Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Илиан Тодоров: Преди 77 г. българският народ се изправи срещу мрака и мракобесието, за да спаси своите евреи

Общество

Илиан Тодоров: Преди 77 г. българският народ се изправи срещу мрака и мракобесието, за да спаси своите евреи

Снимка:

Този акт на хуманизъм остава завинаги записан с големи букви в световната история, изтъква областният управител на София

„Преди 77 години българският народ се изправи срещу мрака и мракобесието, за да спаси своите евреи! Преди 77 години българската православна църква се противопостави на депортацията на българските евреи към лагерите на смъртта!“, напомня в обръщението си Илиан Тодоров, областен управител на София. По думите му този акт на хуманизъм остава завинаги записан с големи букви в световната история.

„Преди 77 години един български митрополит, митрополит Кирил, легна на релсите, за да не тръгне влакът, депортиращ българските евреи към лагерите на смъртта. В знак на солидарност пловдивският митрополит Кирил заявява, че ще тръгне с тях, ако започнат да ги депортират“, отбелязва голямата роля на Църквата Илиан Тодоров. 

Според него годините от онзи паметен 10 март 1943 г. ще растат, заедно със значението на онази духовна сила, онзи подем, смелост и решителност, проявени от българския народ.

„Нека никога не забравяме зверствата по време на Втората световна война, извършени с евреите! Нека никога не допускаме завръщането на подобни явления!  Нека помним и никога не забравяме, че това което направи българският народ принадлежи на вечността и безвремието!“, призовава общественикът.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема