Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Илко Семерджиев: Модулът за електронна хоспитализация е абсолютно неподготвен

Общество

Илко Семерджиев: Модулът за електронна хоспитализация е абсолютно неподготвен

Илко Семерджиев: Модулът за електронна хоспитализация е абсолютно неподготвен - Tribune.bg
Снимка:

Дигитализацията има изключително голямо значение за решаване на проблемите в здравната система. Това мнение изказа пред БНР д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването.

Сербезова: Въвеждаме електронни направления и епикризи в болниците от 1 август

 „Тази Национална здравно-информационна система и целият проект, по който в момента чуваме хвалба от настоящите управляващи в Министерството на здравеопазването, е мой проект, който аз направих в краткия си служебен мандат през 2017 година. На 21 март 2017-а аз подписах договор за изграждане на Национална здравно информационна система, но моят проект, който обхващаше над 500 страници, печели първата фаза за финансиране 12 млн. лева по програма „Добро управление”, това е безвъзмездно финансиране от ЕС. Срокът за изпълнение беше декември 2019 година”, каза той.

Семерджиев обясни, че неговият проект е имал 4 фази, като е бил разписал първите три фази:

„Втората трябваше да се финансира с около 19 млн. лева. Тя не е обговорена в момента, не е започната, камо ли финансирана. А за третата да не говорим. Тя беше описана в моя проект със стойност 18 млн. лева”.

Според него модулът за електронна хоспитализация е абсолютно неподготвен:

„В моята стратегия бяха предвидени оценки на финансирането на всички клинични пътеки. По този начин диагностиката да остане в диагностично свързаните групи, включително и оценка на направените разходи по дейности, а управлението на качеството - по клинични пътеки, така че да може да се постигне максимално ефективно финансиране, а не това, което се практикува сега - заплащане на глобален бюджет на структури, което не отчита количеството и качеството на свършената работа”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети