Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Испания 35 години не може да се справи с чумата по свинете

Общество

Испания 35 години не може да се справи с чумата по свинете

Испания 35 години не може да се справи с чумата по свинете - Tribune.bg
Снимка:

Източник: Агрозона*

Африканска чума по свинете става известна в началото на 20 век, от първите опити за въвеждане на културни породи свине в колониалните страни на Южна Африка през 1903 година. След 50 години следвоенното процъфтяване на международната търговия доведе до пренасянето на АЧС в Европа.

Избухването на болестта за кратко време обхвана Португалия, Франция, Белгия, Холандия и Испания. Потискането на епизоотията изисквало огромни разходи и колосални усилия, става ясно от подробен доклад на Руската федерална служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор.

„В Испания първата епидемия е настъпила през 1960 година. Това беше пренасяне от неблагополучни райони на Португалия, и болестта засегна не само Испания, но и много други страни. Тази епидемия се разпространи много бързо и за три години цялата страна гореше. По това време хората се опитвали да контролират разпространението на болестта, но нямаше програма за нейното ликвидиране. По-скоро имаше програми за оцеляване.“

В продължение на 30 години в земята на хамона и чуризо бушува африканската чума. В същото време свиневъдството продължава да се развива. Заболяването не пречи на това, то е било добре контролирано чрез бързо елиминиране на огнищата. Възникващите нови технологии в животновъдството позволяват на големите ферми да се предпазят от АЧС. Казано по-просто, испанците са се научили да живеят заедно с чумата, но към 1990 г. става ясно, че това не може да продължи. Тогава Испания е на прага на присъединяване в Европейския съюз.

 „Когато Испания стане член на ЕС, износът от държавите-членки към Испания ще бъде отворен, а износът на продукти от Испания, напротив, ще бъде затворен. Такъв дисбаланс ще доведе до загиване на нашата свиневъдна промишленост и тогава дойде универсално разбиране, че е необходимо не само да се контролира болестта, но и да се изкорени. Мисля, че това беше важната част, емоционалната част. Хората установиха, че наистина трябва да изкоренят болестта, в противен случай самата болест ще изкорени свиневъдството.“

С подкрепата на Европейския съюз и правителството на Испания, с одобрението на ветеринарната служба, фермерите и общините, беше разработена държавна концепция за пълно изкореняване на африканската чума по свинете.

Засилен е контролът върху движението на животните и продукцията. При потвърждаване на огнище, всички свине незабавно са унищожавани, а техните собственици получавали компенсации. Мобилни ветеринарни екипи работят на територията на Испания. Всички ферми са подложени на мащабен серологичен мониторинг.

Всички тези мерки биха могли да станат безполезни без активното участие на самите фермери. Обединявайки се в асоциации, те помогнаха за изкореняване на вируса. На Испания бяха необходими пет години много интензивна работа, за да победи чумата. В крайна сметка тя успя. През 1995 г. страната обяви, че е напълно свободна от АЧС.

Подобни мерки се прилагат и в другите страни. За няколко години Евразийският континент, с изключение на италианския остров Сардиния, беше свободен от АЧС. Но внезапно през 2007 г. чумата се върна. Вирусът е попаднал в Грузия, оттам е пренесен на територията на Русия. Много собственици на болни животни криеха истинската причина за смъртта.

Първото огнище е фиксирано в Чечения. Движението на вируса върви много интензивно и скоро АЧС се пренесе в Ингушетия и Северна Осетия. Тогава започва шествието по юга на Русия.

За 11 години в Русия са унищожени повече от един милион прасета. Щетите, причинени на индустрията, се измерват в милиарди рубли. Досега нито един регион не е застрахован срещу пренасяне на вируса.

Болестта, която лесно преминава границите на държави достига до Прибалтика и Източна Европа.

В края на 2017 г., само на един километър от полската граница бяха открити диви свине, умрели от африканска чума по свинете.

Русия многократно е предупреждавала Европейския съюз за заплахата от африканска чума по свинете. От момента, в който вирусът попадна в Грузия, това развитие на събитията изглеждаше неизбежно.

Учените от Федералния център за здравето на животните, подчинен на Ростселхознадзор, прогнозираха, че АЧС ще се пренесе към Европа в южната посока, през Украйна и Карпатите, както и към северното крайбрежие на Балтийско море. Така се случи. Вълната на епидемията обхванала почти всички балтийски страни и Източна Европа, а дивите свине са виновни за това.

Обширната популация от диви свине, наброяващи милиони индивиди, се е превърнала в естествен резервоар на вируса. Животът на инфекцията в Европа сега се поддържа без никакъв принос от кърлежи, домашни свине или хора. Въпреки факта, че днес европейците признават този проблем и започнаха да намаляват броя на дивите свине, африканската чума по свинете продължава да разширява географския си диапазон. Следващият удар болестта може да нанесе в страните от Западна Европа. Германия, Австрия и Франция са в голяма опасност.

В началото на август 2018 г. новината, че екзотичният вирус достигна Китай, най-големият производител на свинско месо в света, абсолютно шокира всички.

Най-вероятно чумата е успяла да се пренесе в противоположния край на континента, благодарение на непрекъснатата търговия със страните от Европейския съюз. Полша, Румъния и Унгария, след избухването на АЧС на техните територии, продължиха да доставят продукция от свине в Китай, и сега никоя страна в света не може да се чувства в безопасност.

*Текстът е публикуван със съкращения. Целия материал можете да прочетете ТУК  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още