Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Нови мерки: Никакви домашни прасета на 20 км от големите свинекомплекси

Общество

Нови мерки: Никакви домашни прасета на 20 км от големите свинекомплекси

Нови мерки: Никакви домашни прасета на 20 км от големите свинекомплекси - Tribune.bg
Снимка:

Ограничението се отнася за цялата страна

20-километрови карантинни зони ще бъдат създадени около всички индустриални свинекомплекси в България. В тази зона няма да се допуска отглеждането на свине тип „заден двор“ без гарантирана биосигурност. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след приключилото заседание на Епизоотичният съвет към Министерския съвет. 

Броят на свинекомплексите е 65, като към днешна дата в три от тях вече е открито наличието на вируса.

Другото решение, което е било взето на днешното заседание, е кланиците в България да извършват дейността си само при постоянно присъствие на ветеринар и на военна полиция в останалото време, допълни министърът на земеделието. Това се прави с цел да не се допусне клане на домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност. Танева посочи, че в България има 110 регистрирани кланици. От тях 67 са за клане на свине.

Потвърден е случай на умряло прасе тип „заден двор” от африканска чума в ромската махала във Видин, обяви Десислава Танева.  Днес ще бъде издадена заповед за предприемане на мерки срещу разпространяване на заразата. Положителната проба за африканска чума е от животни от кв. „Нов път” в града.  Министърът обяви още, че до няколко часа ще бъде обявено 22-ро огнище на заразата във Видин. 

Вицепремиерът Томислав Дончев призова българите да бъдат съпричастни и да съдействат на властите. Нито една мярка, дори да е базирана на целия ресурс на държавата, няма как да е ефективна, ако няма подкрепа от хората, каза Дончев. Той увери, че държавата е взела всички нужни мерки за ограничаване на заразата. 

Дончев отбеляза, че най-ефективната превантивна мярка за прасетата, които се отглеждат в заден двор, е заколването им и термичната им обработка. "Съхраняването във фризера може само да замрази проблема. Даже може да го замрази с месеци", предупреди вицепремиерът.   

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още