Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Избират между два варианта за възстановяване на Княжевския лифт

Общество

Избират между два варианта за възстановяване на Княжевския лифт

Снимка:

Два са вариантите за възстановяване на Княжевския лифт и двата без да е нужна промяна на Плана за управление на Витоша. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която обсъди темата с министрите на екологията и земеделието Емил Димитров и Десислава Танева, както и представители на министерство на спорта и Столичния общински съвет.

За мен лично възстановяването на Княжевския лифт в обозрими срокове е приоритетна задача, уверява Фандъкова.

„Първият вариант, по който ние с главния архитект на София арх. Здравков работим, е възстановяване на лифта като се използват съществуващите фундаменти. Това е най-бързият вариант. При него не е необходимо нито изработване на специализиран подробен план, нито промяна в плана за управление на парка. Вторият вариант е възстановяване на лифта с промяна на местата на някои от стълбовете, което е предложението на собственика „Витоша ски“. Този вариант изисква изработване на специализиран подробен план, чиято процедура реалистично би отнела около 2 години“, обяснява кметът двете предложения.

„Първият вариант, по който ние вървим в последната година, спестява минимум 2 години на софиянци. Убедени сме, че ново модерно съоръжение може да стъпи на съществуващите фундаменти. Това е мнението на експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия и на чуждестранни компании, за което поискахме и независима експертиза. Днес направихме много добра координация между екипите на всички държавни и общински институции, от които зависи възстановяването на лифта. Така че сроковете от наша страна да бъдат максимално кратки“, увери кметът.

Тя изразява надежда, че собственикът на лифта ще е съпричастен към усилията, така че да докаже заявлението си, че иска да възстанови Княжевския лифт.

„Инициирах днешната среща на всички институции, които имаме отношение към природен парк „Витоша“  заради зачестилите искания в последните седмици за промяна на плана за управление на природен пак „Витоша“. Общото ни мнение е, че възстановяването и на Княжевския, и на Драгалевския лифт е възможно без изменение на плана на парка. Изменение ще е задължително, ако се иска удължаване на лифтовете. Всички, които следят темата знаят, че това би отнело години, докато софиянци се нуждаят от работещи решения в кратък срок. Уверена съм, че възстановяването на Княжевския лифт може да се случи в обозрим срок, с което и собственикът му би доказал на практика своята ангажираност“, казва още Фандъкова.  


Коментари (3)

Дани Вторият вариант може да е малко по-бавен, но ще бъде по-ефективен. Толкова време са чакали и са изведнъж страшно бързат...А годините дето минаха в бездействие?!
07.01.2021 16:18 / Отговор
Анастас #

Та не стана ясно какво му е "ефективното" ??!
Ефект сега - това е ефективно.

(уточнително)
07.01.2021 17:55
Княз Защо ги проспахте тези години бе, мърши? Сега се размърдахте.
08.01.2021 15:01 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още