Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Изложбата „С устрем към светлината“ на Даниела Стойкова огря с цветове и любов Народното събрание

Общество

Изложбата „С устрем към светлината“ на Даниела Стойкова огря с цветове и любов Народното събрание

Мисията на изложбата е да зареди публиката с положителни чувства и емоции, като се противопостави на негативизма, омразата и всичко лошо по света

Изложбата „С устрем към светлината“ на младата и талантлива художничка Даниела Стойкова огря пространството на Клуба на народния представител в Народното събрание, изпълвайки атмосферата с много топлина, уют, любов, хармония и настроение.

Експозицията е дългоочаквана. Тя трябваше да бъде открита още на 12 март 2020 година, точно в деня, в който бе обявено извънредно положение заради пандемията от COVID-19 и всички събития в страната бяха отменени. Две години по-късно в един различен, „нов“ и още по-объркан свят изложбата все пак се реализира и само можем да отбележим, че чакането си е заслужавало. Заглавието по красноречив начин разкрива натюрела, енергията и душевната красота на Даниела, които намират едно прекрасно изражение в нейните платна.

„С устрем към светлината“ включва 30 маслени живописни картини с пейзажи и цветя. Творбите отразяват непрекъснатия стремеж на човека към доброто и светлината, откъдето идва и името на изложбата. Всяко едно от произведенията в тази изложба носи силен заряд, жизнерадост и вдъхновение. Чрез изкуството си Даниела разказва романтични приказни истории. В голяма част от картините акцент са влюбени двойки, които споделят приятни мигове насред красиви градски пейзажи. Въздействието се засилва още повече от изобилието на ярки багри, детайли и игра на светлината, които създават у зрителя едно неповторимо чувство на блаженство.

Даниела СтойковаДаниела Стойкова

Даниела СтойковаДаниела Стойкова

Даниела СтойковаДаниела Стойкова

Мисията на изложбата е да зареди публиката с положителни чувства и емоции, като се противопостави на негативизма, омразата и всичко лошо по света.

„Идеята на моите творби е именно тази – те да внушават силна положителна енергия. Успявам да го постигна, като първо в себе си търся тази положителна енергия и се опитвам да я вградя в картините посредством образи, цветове и сюжет, така че впоследствие тя да докосва хората, които ги погледнат. Смятам, че изкуството наистина носи енергия и за мен е важно моето изкуство, което сътворявам, да предава на хората тази положителна енергия, която да им помага да се чувстват по-добре. В света има прекалено много мрак, сивота и лоши неща, които се случват – пандемия, война, глад, а хората имат нужда от обратното, от позитивното – от цвят, светлина, от красота, които в последно време липсват в нашия свят. Аз бих искала да противодействам на всичко лошо в света чрез моите картини и да накарам хората да се усмихнат и да се чувстват по-щастливи“, разказа пред Tribune Даниела Стойкова.

„Чаках цели две години, за да може изложбата да се реализира. Благодаря за възможността, която получих, на домакините от Народното събрание, най-накрая този проект да се осъществи“, сподели художничката.

Даниела СтойковаДаниела Стойкова

Даниела СтойковаДаниела Стойкова

Даниела СтойковаДаниела Стойкова

С времето Даниела развива характерна техника на рисуване с маслени бои чрез много ярки и свежи цветове и наслояване на голямо количество боя, които оформят богато текстурирана повърхност. В пейзажите тази текстура се засилва от използването на многобройни точици по цялото платно, подобно на поантилизма, което прави творбите силно релефни и нестандартни.

„Стилът ми е отражение на моето душевно състояние!Преди години, когато живях в Италия, картините ми бяха доста по-мрачни. След това те започнаха да стават все по-светли и по-светли. Естествен творчески процес! Развих този стил, в който наистина използвам изключително ярки, свежи цветове, които да въздействат положително, и избягах от мрачността! Това е моят вътрешен стремеж, който се проявява в картините, моята душа!“, признава тя.

Даниела СтойковаДаниела Стойкова

Даниела СтойковаДаниела Стойкова

Даниела СтойковаДаниела Стойкова

Стилът на художничката е ясно разпознаваем и вече познат на българската публика от множеството изложби, които тя организира в страната и чужбина.

Даниела поставя акцент върху изобразяването на светлината и отражението ѝ в мокрите градски улици, които разпръскват симетрично цветовете, подобно на огледало. Реалността в пейзажите е представена от субективна гледна точка, за да постигане емоционален ефект.  Образите в тях са стилизирани, експресивни и ярки. Произведенията предизвикват силни и романтични чувства, които са трудни за обяснение, карат наблюдаващия да се замечтае за бъдещето и едновременно с това да изпита носталгия за отминалите мигове на щастие.

Даниела СтойковаДаниела Стойкова

Даниела СтойковаДаниела Стойкова

Даниела не спира да мечтае и да търси нови хоризонти и перспективи в изкуството и живота.

„Вече подготвям следващата си изложба. Тя ще бъде във Велинград през август. Също така за целия летен сезон имам изложени картини в Созопол, в една прекрасна вила. Аз съм доста активна. Непрекъснато подготвям нещо ново. Планирам в близко бъдеще да отворя собствена галерия. За момента имам само онлайн галерия, която всеки, който желае, може да разгледа. Искам да отворя физическа такава, където редовно да организирам събития“, разкри плановете си младата българска художничка.

Изложбата е достъпна онлайн в сайта на художничката и може да бъде разгледана от всички почитатели на изкуството: https://dstoykova.com/


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати