Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Излязоха резултатите от НВО след седми клас

Общество

Излязоха резултатите от НВО след седми клас

Снимка:

Резултатите на изпитите в VII клас най-високи за последните 3 години

Положителна тенденция показват резултатите и на двата изпита след VII клас през тази година. Това съобщават от Министерството на образованието. Макар и с малко, те надхвърлят резултатите от 2020 г. По-високи са дори от тези през 2019 г., когато цялото обучение беше присъствено.

Средният успех по български език и литература тази година е  53,86 точки от максимум 100. Продължава тенденцията към плавно нарастване на средния брой точки по математика, но въпреки това той се запазва нисък – 37,94 точки.

Само трима седмокласници са пълни отличници и по двата предмета. Четиридесет и четирима имат нула точки и на двата изпита. Със 100 точки по български език и литература са 14 ученици, а по математика – 152. С нула точки по български език и литература са 223 седмокласници, а по математика – 208.

Резултатите показват, че разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев като цяло не е затруднил учениците. Седмокласниците са успели да предали текста, макар и невинаги подробно. Не всички са прилагали книжовноезиковите правила. От писмените работи става ясно, че повече от половината не умеят да оформят текст графично.

Преобладаващата част от седмокласниците се ориентират в изучавани творби по отношение на герои, образи, теми, проблеми. Едва един от всеки четирима открива повечето или всички грешки в текст. Над половината от учениците не разчитат внушенията в откъс от изучавана творба.

От изпита по математика най-лесни са били задачите за ъгли.   

Не се забелязва значително разместване спрямо предходни години сред регионите с най-високи постижения. С високи резултати и по двата предмета са София, Смолян, Варна и Русе. Както и при X клас, учениците от Ямбол и от Кърджали са значително по-добри по математика, отколкото по български език и литература. Обратното е в Перник. Там са по-силни по български език и литература. Габрово е в първата петица по български език и литература, а Бургас – по математика.

Възпитаниците на  математическите и природо-математическите гимназии са традиционно с най-добри резултати и по двата предмета.

На национално външно оценяване по БЕЛ се явиха 57 538 ученици, а по математика - 57 328

Резултатите можете да видите ТУК  


Топ новини

виж още

Актуална тема