Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Какво да правим, ако справката сочи, че наши данни са изтекли от НАП

Общество

Какво да правим, ако справката сочи, че наши данни са изтекли от НАП

Какво да правим, ако справката сочи, че наши данни са изтекли от НАП - Tribune.bg
Снимка:

Не е необходимо да сменяте документи, ако справката ви сочи, че сте потърпевши

Ако сте направили справка и тя сочи, че за вас има неправомерно разкрити лични данни е важно да знаете, че не е необходимо да предприемате извънредни действия. Това успокояват от Националната агенция по приходите (НАП) и дават още съвети за потърпевшите.

Съветваме Ви да бъдете предпазливи, когато някой контактува с Вас по телефон или имейл и да не давате на никого финансова информация. За допълнителна сигурност можете да смените паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП, посочват от приходната агенция.

Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото Ви или да поеме задължения от Ваше име, заради неправомерно разпространените данни. Това потвърдиха от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията.

Важно е да се знае, че неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното Ви имуществено състояние.

В момента съпоставяме незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се проверим дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни, допълват от НАП. След приключване на тази проверка ще може да се предостави и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.

Гражданите, чиито номера на валидна лична карта, датата на издаване и валидността й е била неправомерно разкрита, в комбинация с трите им имена, ЕГН и адрес, ще бъдат лично информирани от НАП възможно най-бързо.

Общият брой на тези граждани е 189.

Ето и всичките препоръки на НАП.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати