Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Какво е общото между „Хелпкарма“, „Кредисимо“ и протестърите?

Общество

Какво е общото между „Хелпкарма“, „Кредисимо“ и протестърите?

Снимка:

Скандалният Константин Кръстев осигурява пари за охрана и тоалетни на протестен концерт чрез „Хелпкарма“, прави рекламна кампания и лични коментари в „Капитал“ от името на „Кредисимо“

Cкaндaлът c дaритeлcкaтa плaтфoрмa ХeлпКaрмa, cъбирaщa милиoни зa бoлни дeцa и възрacтни, потресе хиляди българи. Cлeд рaзcлeдвaнeтo нa Би Ти Ви зa oгрoмнитe кoмиcиoнни, кoитo oт Упрaвитeлния cъвeт нa фoндaциятa ca cи рaздaвaли, кaктo и бacнocлoвнитe зaплaти нa IT-cпeциaлиcтитe в нeя, ce oкaзa, чe шeфът ѝ e и ocнoвaтeл нa нaй-гoлямaтa нeбaнкoвa крeдитнa инcтитуция у нac.

Възползвайки се от момента, политическите противници започнаха да се замерят с обвинения, че лицето на скандала Константин Кръстев е привърженик на една или друга политическа партия.

Николай Бареков го посочи като спонсор на „Демократична България“, професионалните протестъри отрекоха и започнаха да го наричат „гербаджия“. За второто твърдение липсва убедителна фактология, но нека проследим обвързаностите между Кръстев, акциите и медиите на протестиращите. Такива не липсват и са публично достъпни.

1.        Концертът на „Орлов мост“ през месец септември тази година беше една от последните инициативи на протестиращите срещу управляващите, която бе широко отразена в медиите на олигарха Иво Прокопиев и присъдружни онлайн издания като „Свободна Европа“.  Оказва се, че парите за сцена, охрана и тоалетни, са били осигурени не от кой да е, а от платформата на Константин Кръстев „Хелпкарма“.

„За да поемат разходите за сцена, охрана и тоалетни по време на концерта в неделя, Анастас и Виктор (организаторите на концерта) набират средства чрез платформата за дарителски кампании Helpkarma. Вложили са и лични спестявания, но по думите им, „ако 2000 човека дарят по 20 лв., ще са достатъчни“, пише „Свободна Европа“ на 25.09.2020 г.

Определно за такъв тип акция за събиране на средства би следвало да има тясна обвързаност между организаторите на антиправителствената акция и скандалната платформа за събиране на пари, която очевидно ги подкрепя.

И досега не е ясно колко пари са събрани и платени за построяването на сцената, наем на уредбите и т. н.

2.        Рекламната кампания на „Кредисимо“ в последните две години беше толкова масово тиражирана от всички медии, че надмина натрапчивата многомилионна реклама на Националната лотария на Васил Божков. Интересно е, че най-много са пиарските съобщения, заемащи цели страници от изданията на олигарха Иво Прокопиев, за който е публична тайна, че седи зад протестиращите. Първата публикация за компанията за бързи кредити е в „Капитал“ през 2014 година. А само и единствено пред медията на Прокопиев говори... самият Константин Кръстев.

В заглавие на „Капитал“ от 10 февруари 2019 година рекламният материал, посветен на „Кредисимо“, съобщава, че българската компания за заеми вече ще работи и в Колумбия. „От „Кредисимо“ посочват, че инвестицията им в експанзия се финансира със собствени средства, които засега не планират търсенето на ресурс от инвеститори“, завършва материалът.

Е, вече стана ясно на всички какви са тези „собствени средства“, нали?

Всъщност едно от малкото съобщения за дебюта на компанията за бързи кредити е публикувано  на 14 април 2014 година именно в „Капитал“ със заглавие: „Кредисимо“ тръгва към борсата“. Лице на статията е самият Константин Кръстев, който гордо позира пред логото на компанията.

Снимка на екранаСнимка на екрана

„Пред „Капитал Daily“ изпълнителният директор на компанията Константин Кръстев заяви, че с партньорите му ще търсят стратегически партньор в бизнеса. „Като иновативна компания с добри показатели към нас винаги е имало интерес“, посочи Кръстев“ – отново цитат от изданието на Иво Прокопиев.

Пo инфoрмaция, публикувана в редица медии, въпрeки чe Кoнcтaнтин Кръcтeв вeчe нe приcъcтвa в oфициaлнитe търгoвcки дoкумeнти нa EAД-тo, тoй вce oщe дърпa кoнцитe нa фирмaтa зa бързи крeдити cъc cвoитe cъдружници.

Така, въпреки неубедителните опити на Иво Мирчев да отрича обвързаност на „Да, България“ със собственика на Хелпарма-факт е, че  голяма част от бюджета за реклама на „Кредисимо“, вероятно захранван от „Хелпкарма“, са вложени във финансирането на медиите и акциите на протестърите.  Подобна е и ситуацията с рекламата в БТВ.

3.        Константин Кръстев може и засега да няма членска книжка при Христо Иванов, но е факт, че е племенник на скандалния професор от Белодробна болница Коста Костов, който е един от най-запалените привърженици на „Да, България” и член от екипа на „ХелпКарма“.

Както стана ясно от разследването на БТВ проф. Костов е организирал и оглавил фиктивния Медицински съвет към „ХелпКарма“, което може би обяснява връзката на двата бизнеса на племенника му и псевдодесните. Както се оказа, този Медицински съвет никога не е работил, а част от неговите членове разбраха от телевизора за тази си активност.

Вуйчото на Кръстев нашумя с антиправителствената си реч и войната си с генерал Мутафчийски, заради проблеми с поведението на професора тази година дори се стигна до уволнението му от ВМА.  

ФейсбукФейсбук


Коментари (12)

кесо Иво Мирчев и бай ви Ристю веднага да обяват вестник Капитал" за отдавнашна гербаджийска трибуна, а Иво Прокопиев за Борисова подлога. Е, това може да се отрази донякъде на носа на бай ви Ристя, който има склонност да нараства когато притежателят му излъже, но "борбата" изисква жертви.
09.11.2020 14:57 / Отговор
Саш Е как какво - общото е че за пари са готови на всичко.
09.11.2020 15:28 / Отговор
Виктор Иванов Казвам се Виктор Иванов и съм един от двамата организатори на концерта на Орлов мост. Каква е причината аз и Анастас да бъдем свързани с "Демократична България" удобно ли е да разбера? Събитието нито беше "широко отразено" до момента на провеждането му, нито средствата са осигурени от Хелп Карма. Това, разбира се, би ви интересувало, ако бяхте истинска медия.
С пожелания за скорошен фалит,
Виктор Иванов
09.11.2020 17:15 / Отговор
Мравояд Ти си Виктор Иванов,колкото аз съм Атанас Атанасов!Защо анонимно,а не през Фейсбук или Туитър,а страхлив троле?
09.11.2020 17:29
Марто Хората на Иво Прокопиев никак не са читави! Ако смята да управлява, такива хора ли мисли да налага и да сложи на високи позиции чрез своето протеже Христо Иванов?
09.11.2020 18:51 / Отговор
Асен Точат се пари за Демократична България, дори и от средствата за болни деза, това е отвратително!
09.11.2020 20:27 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема