Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кантарджиев: Ако Мангъров се бе появил през 80-те – всички щяхме да сме позитивни за СПИН

Общество

Кантарджиев: Ако Мангъров се бе появил през 80-те – всички щяхме да сме позитивни за СПИН

Снимка:

„Към днешна дата се наблюдава едно плавно покачване на случаите на COVID-19 у нас. То обаче се различава от стръмното такова, което наблюдавахме през октомври и ноември. Това се дължи най-вече на противоепидемичните мерки, които голяма част от хората спазват”. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на NOVA.

Той добавя, че проблемът към този момент е разпространението на британския щам на вируса и настъпващата опасност от втория нигерийски вариант.

„Последните данни показват, че 96% от циркулиращите вируси в Кюстендил са от британската мутация. В Бургас е 82%. За щастие този щам не е по-смъртоносен, лечението е същото и наличните ваксини предпазват от него”, добави специалистът.

Според проф. Кантарджиев притесненията на научната общност в Европа са свързани с втория вид на нигерийския щам на COVID-19.

„Първата мутация бе регистрирана през август. Втората през декември. Такива случаи са малко в Европа, а в България все още нямаме такъв”, каза професорът.

Той обясни, че всички налични в Европа ваксини предпазват от първата нигерийска мутация в много висока степен.

„При втория щам също има протекция, но не толкова добре колкото при другите варианти. Добрата новина към този момент е, че той не е широко разпространен”, каза още проф. Кантарджиев.

„Бързото почервеняване на картата на заболеваемост се дължи на бурното разпространение на британския щам. Ако в ресторантите мерките се спазват няма да има големи проблеми. Хората трябва да си правят и сметката и да мислят с кого се събират”.

„Когато българите видяха много свои познати, които са ваксинирани се успокоиха. Много се радвам, че хората в нашата страна върнаха позитивното си отношение към ваксините”, каза професорът.

На този фон, 80 хиляди ваксини ще бъдат доставени в страната в понеделник - 8 март, а до края на месеца се очаква броят на имунизационните доставки у  нас да достигнат 200 хиляди ваксини, добави той.

„Когато ваксините се разработваха ми направи впечатление, че всички работят срещу една мишена – белтъка на вируса. Когато разбраха, че някои мутации могат да доведат до промяна на този белтък стана ясно, че би било възможно да се наложи да има ваксина срещу новия вече променен състав на вируса”, обясни специалистът.

„Излизат едни учени, които наричат себе си лекари и казват, че ваксините не са изпробвани. А грипните ваксини? Те всяка година са срещу различни щамове, проверявани ли са те 10-15 години? Всичко това не бе направено от незнание. Хора, които имат претенции, че са запознати с ваксините – не могат да говорят по този начин срещу тях. Тогава каквото и да казват специалистите, в хората остава едно съмнение. След него идва страхът“, категоричен бе директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Представяте ли си ако Мангъров се бе появил през 80-те години – сега всички щяхме да сме позитивни за СПИН. Защото нали това беше идеята? Да се заразим всички и да върнем нормалното. Не е добре, когато искаш да върнеш нормалното с ненормални идеи“.

Проф. Кантарджиев изрази надежди, че от следващата година този вирус ще придобие само сезонен характер. Това обаче не трябва да ни притеснява, защото ще бъдат направени ваксини, които биха могли да ни предпазят от сезонен грип и COVID-19, смята той.

Той обясни, че началото на заболяването е свързано с бурното размножаване на вируса в горните дихателни пътища и даде добър съвет, който би могъл да помогне много:

„Лимон и сода. След всяко ядене едно резенче лимон потопено във сода би имало добър ефект”.  


Коментари (8)

кесо Мангъров сигур щеше да препоръча да чекаме нацията да придобие "стаден имунитет" срещу СПИН като се заразят 80%. А за лечение щеше да препоръча добре известните по онова време илачи чайче с аспиринче, щот те лекуват сички болести де що има по света според Мангъра и подобните му "специалисти".
06.03.2021 21:22 / Отговор
Ръб Кесо , тъп си като тоя дето е писал статията. Не вярвам тоя с мустаците на снимката да е казал написаното в статията , но .... все пак всичко е възможно. СПИН и ГРИПА се разпространяват по коренно различен начин.
06.03.2021 22:56
Абе, Ръп ти па си мноооо умен, а? Ръпчо, не се прави на много умен, щото по-умен от Тараторчо Коверчето - шибания тракторист-шахматист не можеш да станеш, ако че си от неговата партия. Хич не е задължително да си пишеш мнението тук. Кой го интересува? Надали пък точно Кесо.
07.03.2021 07:19
ОСТАВКА! По нареждане на съветската мутра Борисов ресторантите бяха отворени на 1-ви март. Поради скок на заболяемостта от Ковид-19 плановият прием в редица софийски, а и не само, болници е преустановен.
Този идиот продължава да си играе с живота на хората. Оставка, съд и затвор!
07.03.2021 08:49
ами това е е "тататорчо" - ръб, оставка както и да се нарича, те са под едно командване. Поръчкови заглушители на гласът на разума.
07.03.2021 09:18
тъжно Не е лесно да си проста подлога на мутрата Борисов, трябва да подкрепяш всяко негово престъпление и да плюеш по всеки, който не е зависим от него.
07.03.2021 09:53
Покажи всички
Щом и за нещо толкова видимо и осезаемо като опасна болест ние сме способни да останем заслепени и да позволим на шарлатани с политически цели да ни манипулират ще трябва още много да патим и да поумняваме. Ами ако беше ебола и стадото беше тръгнало на стаден имунитет по препоръка на мангъровци и седемосмевци, нямаше да сме позитивни, а напълно умрели.
07.03.2021 09:28 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още