Кантарджиев: Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна
През последния месец няма завишаване на броя на заболелите от салмонела
„Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна. Ако тя се държи на стайна или висока температура, микробите се размножават. Ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма проблем за хората. Салмонелозата представлява токсикоинфекция , голяма група микроби, която се намира в много от храните”. Това обяснип ред NOVA проф. Тодор Кантарджиев.
В четвъртък от Агенцията по храните съобщиха, че над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е достигнало българския пазар и до трапезата на българина.
„Ако сме пипнали заразено пиле и докоснем друго месо, което се съхранява на топло, след няколко часа вече то ще е опасно за ядене. Опушеното месо крие риск”, каза още Кантарджиев. Той допълни, че през последния месец няма завишаване на броя на заболелите от салмонела. По думите му микробът предизвика стомашно-чревни проблеми. И заяви още, че контролираме разпространението на бактерията по два начина – чрез термичната обработка и добавяне на консерванти.
„Салмонелата е най-опасна за деца и бременни жени”, каза Кантарджиев.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/kantardzhiev-osnovnata-prichina-za-salmonela-e-nedobre-sahranena-hrana/
Коментари (0)
Добави коментар