Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кантарджиев: Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна

Общество

Кантарджиев: Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна

Кантарджиев: Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна - Tribune.bg
Снимка:

През последния месец няма завишаване на броя на заболелите от салмонела

„Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна. Ако тя се държи на стайна или висока температура, микробите се размножават. Ако продуктът е в хладилник и след това мине през висока термична обработка, няма проблем за хората. Салмонелозата представлява токсикоинфекция , голяма група микроби, която се намира в много от храните”. Това обяснип ред NOVA проф. Тодор Кантарджиев.

В четвъртък от Агенцията по храните съобщиха, че над 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша е достигнало българския пазар и до трапезата на българина.

„Ако сме пипнали заразено пиле и докоснем друго месо, което се съхранява на топло, след няколко часа вече то ще е опасно за ядене. Опушеното месо крие риск”, каза още Кантарджиев. Той допълни, че през последния месец няма завишаване на броя на заболелите от салмонела. По думите му микробът предизвика стомашно-чревни проблеми. И заяви още, че контролираме разпространението на бактерията по два начина – чрез термичната обработка и добавяне на консерванти.

„Салмонелата е най-опасна за деца и бременни жени”, каза Кантарджиев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети