Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кантарджиев: Загубата на обоняние предвещава по-лек ковид

Общество

Кантарджиев: Загубата на обоняние предвещава по-лек ковид

Снимка:

Антигенните тестове са подобрили диагностиката на инфекцията

Загубата на обоняние е прогноза за леко минаване през новия коронавирус, коментира пред Радио "Фокус" проф. Тодор Кантарджиев, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с вируса. Той обясни, че обикновено ковид-инфекцията се развива по-бавно и инкубационният й период е по-дълъг.

"Обикновено започва с дразнене в гърлото, а при младите хора със здрава имунна система първо се губи обоняние. Критерият е повишаването на температурата и непродуктивна кашлица. Най-добре е да има лабораторно потвърждение чрез тест", обясни проф. Кантарджиев.

Според него антигенните тестове са подобрили диагностиката на вируса и са достъпни за общопрактикуващите лекари и Спешна помощ. Не трябва да се забравя обаче, че те не са чувствителни, колкото PСR тестовете. Освен това през втората половина на заболяването антигенният тест ще покаже негативен резултат, посочи той.

"Ако се разболееш, в първите клинични симптоми антигенният тест обикновено е положителен, но след няколко дни боледуване - температура, болки в гърлото, кашлица, неразположение и главоболие, които са симптоми на ковид, антигенният тест може да е отрицателен след третия ден, но PСR тестът ще е положителен", предупреждава специалистът.

Кантарджиев смята, че в момента за лечението на коронавируса се знае повече, отколкото за други по-леки вируси  


Коментари (1)

Йордан67 Професорът по паразитни болести, глисти, тения, гледа страшно и лошо. Ще изплаши вируса !
04.01.2021 17:19 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още