Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кацаров към ресторантьорите: Протести няма да спрат разпространението на вируса

Общество

Кацаров към ресторантьорите: Протести няма да спрат разпространението на вируса

Кацаров към ресторантьорите: Протести няма да спрат разпространението на вируса - Tribune.bg
Снимка:

След обявените протестни действия от страна на ресторантьорите от здравното министерство изпратиха позиция. Според Стойчо Кацаров с протести вируса нямало да се спре, нито ще намалят броя на хоспитализациите и починалите от COVID-19.

От здравното министрество припомнят в своята позиция, че мерките са въведени след задълбочено обсъждане на всяка една от тях с членовете на Експертните съвети и припомнят, че расте броят на новозаразените, както и тези които постъпват в болница, което налага временно въвеждане на противоепидемични мерки. В позицията си те отчитат, че мерките не се налагат от тях, а от Главния държавен здравен инспектор и са съобразени с Националния оперативен план на здравното министерство.

„Категорично смятаме, че засегнатите от мерките физически и юридически лица трябва да бъдат обезщетени и компенсирани за наложените им ограничения и това е позиция, заявена многократно от правителството. Затова, преди да ги обявим, поискахме становища от работодателски, браншови и други организации от всички засегнати сектори“, казват от МЗ.

Те отчитат, че имат постъпили над 40 становища, съдържащи предложения за компенсаторни механизми за засегнатите от ограниченията лица, които предложения са препратени до министерствата на финансите, на икономиката, на туризма и др., в чиито сектори има въведени ограничения, с цел планираните мерки да бъдат съобразени доколкото е възможно и с тези конкретни предложения.

„Противоепидемичните мерки са внимателно прецизирани и са по-меки от тези, които се прилагат в редица други страни, а резултатите ще зависят от спазването им. Протести няма да спрат разпространението на вируса, нито ще намалят броя на хоспитализациите и починалите от COVID-19“, подчертават в своето становище от здравното министерство.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати