Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кацаров отменя подписването на информирано съгласие за ваксинация срещу COVID

Общество

Кацаров отменя подписването на информирано съгласие за ваксинация срещу COVID

Снимка:

От днес се прекратява попълването на информирано съгласие за ваксинация срещу COVID-19. Това става със заповед на служебния министър Стойчо Кацаров.

Той потвърди пред журналисти, че в системата вече е наличен и сертификатът за повторно боледувалите COVID. Документът е за всички регистрирани с положителен тест 90 дни след първата инфекция.

Ведомството ще разкрие от вторник открита телефонна линия за граждани. Въпросите трябва да  касаят  медицинският аспект на ваксината.

По думите на Кацаров у нас вече се наблюдава спад на заболелите и тази тенденция ще продължи. Той коментира и дебата между двамата кандидат -президенти. По думите му се е почувствал огорчен, защото на всички болници вече са изплатени сумите за първа линия и няма недостиг на лекарства.

Кацаров заяви, че не се налага използването на Механизма за гражданска защита на ЕС, дори е уведомил и еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

По отношение на тестовете за учениците служебният министър заяви, че на МОН са били предоставени близо 900 хиляди щадящи теста, от които към монета са били използвани 50 хиляди. Овен това от МЗ са предложили на МОН големите ученици 8-12 клас да бъдат тествани като възрастни с тестове, с които се взема назална проба. В момента тече и обществена поръчка за още тестове, допълни Кацаров. По думите му в сила е заповедта тестове да не се правят на учениците в области под 500 на 100 000 заболели  – те могат да ходят на училище на ротационен принцип, а в общините под 250 на 100 000 заболели – без ротация.

Що се касае до данните на СЗО, че в страната ни се изписват много антибиотици и това може да доведе до резистентност на населението служебният министър отговори лаконично, че това е медицински въпрос, а не административен и не е редно да взима отношение.  

 Топ новини

виж още

Актуална тема