Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кацаров: Заповедта ми дава възможност на заведенията да работят на 100%

Общество

Кацаров: Заповедта ми дава възможност на заведенията да работят на 100%

Кацаров: Заповедта ми дава възможност на заведенията да работят на 100% - Tribune.bg
Снимка:

„Не се прилага намаляване, а напротив увеличаване на формата на работата на заведенията. Изумен съм от реакцията на някои политици и общественици. От началото на лятото мероприятията се провеждат при 50% и сега остава така. С документа се дава възможност да работят на 100%, и чувам отговор отсреща, че им спираме работата.“ Така коментира реакциите на заповедта си здравният министър Стойчо Кацаров. 

Той отправи лаконичен призив към готовите за стачни действия ресторантьори: „Искам да направя призив, ако вие държите да не работите на 100%, а на 50% изпратете ми документ.“

„Искаме максимално да направим така, че да няма ограничения. Не ми харесва как политическите сили и общественици тълкуват заповедта.“ заяви още служебният министър  и допълни, „Моля всички да бъдат отговорни. Всеки ден даваме изявления, обясняваме всеки ден. Ресторантьорите не разбраха, че им давам възможност да работят на 100 процента. От тях се иска да се свържат с РЗИ. Могат да работят не на 50%, а на 100%.“, още веднъж поясни той.

На въпрос на журналисти какви мерки ще бъдат въведени още в страната ни той заяви: „В момента е излишно да се коментират каквито и да било хипотези, например дали децата ще тръгнат на училище или не.“

„Към днешна дата допълнителни мерки не се налагат. Това е нашата оценка.“, подчерта отново д-р Кацаров.

Той допълни, че могат да се налагат регионалните мерки, а дори националните могат да не бъдат въвеждани, ако това не се налага в областта.

„Мерките не се налагат по браншове, а в зависимост от оценка на епидемичния риск. Това е водещото, не кой с какво се занимава.“, каза в заключение здравният министър.

В уточнение от здравното министерство посочиха конкретно какво засяга влязлата в сила заповед:

 Условията за работа на определени обекти и организирането на конкретни мероприятия не са променяни. И досега те можеха да работят/ да бъдат организирани при използването на до 50% от капацитета на съответното място. Тази възможност е в сила и в момента. Новото от днес е, че същите могат да работят/ да бъдат организирани, използвайки 100% капацитет, ако персоналът и посетителите са или ваксинирани, или преболедували, или предоставят негативен резултат от PCR тест.

 Заповедта се отнася до:

 - конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;

- културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);

- на спортни състезания с публика;

- посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;

- посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;

- посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина.

Другият нов текст в Заповедта касае организацията на работата във всички администрации. Ръководителите на администрации установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10 часа и организират работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако, в зависимост от характера на работа, това не е възможно. 

А във връзка с повишаване на нивата на заболяемост от COVID-19 е обсъдено да се позволи присъствието на публика при спазване на отстояние от две седалки между феновете, а в секторите без седалки – да не бъде допускана публика.

Привържениците ще имат достъп до стадионите само срещу представянето на билети, пропуски или покани. Свободно влизане няма да се допуска. Сред предложенията е и феновете да влизат най-късно 15 минути преди началния час на футболната среща, а пропускателният режим да бъде организиран при спазването на дистанция от минимум 2 метра. Носенето на предпазни маски от момента на влизане на стадиона до напускането му остават задължително.

По-рано днес от партията на Слави Трифонов ИТН настояха за отмянана мерките заради, според тях, дискриминационни ограничения. От Асоциацията на заведенията пък обявиха, че са в стачна готовност.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати