Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. КЕВР блокира заплатите в „Топлофикация София“, служителите излизат на протест

Общество

КЕВР блокира заплатите в „Топлофикация София“, служителите излизат на протест

КЕВР блокира заплатите в Топлофикация София, служителите излизат на протест - Tribune.bg
Снимка:

Намаляване на разходите за заплати и орязването на предвидените средства за социални надбавки в „Топлофикация София“ са заложени от Комисията за енергийно и водно регулиране в предложената от регулатора цена на парното за периода 1 юли 2022 г. - 30 юни 2023 г., пише Труд.

По време на обсъжданията в КЕВР през миналата седмица ръководството на „Топлофикация София“ изрази категоричното си несъгласие със заложеното от регулатора намаляване на разходите за заплати за поредна година. КЕВР системно не признава пълния размер на разходите за персонал, които дружеството извършва. През 2022 г. тази разлика достигна 24 млн. лв., а за последните четири години общата сума е близо 70 млн. лв. В съответствие с ръста на минималната работна заплата и инфлацията от юли 2019 г. насам „Топлофикация София“ е предложила увеличение на разходите за заплати с 24,8%, а на общите разходи за персонал с 18,6%.

Предложените корекции от КЕВР обаче предвиждат намаляване на признатите разходи за работна ръка с 9,1%. Като част от условията за предоговаряне на действащите условия по дълга към Българския енергиен холдинг (БЕХ), е необходимо намаляване на разходите за работни заплати в дружеството, за което ръководството е предприело конкретни мерки за оптимизация на персонала, посочват от „Топлофикация София“. В резултат, през последните три години е налице устойчива тенденция за намаляване на персонала в дружеството с 4,5%.  Направените съкращения са изключително в административния персонал – 12%. За заетите в производството съкращения не са предвиждани.

Заради блокираното увеличение на заплатите от КЕВР, служители на „Топлофикация София” излизат на протест. Днес, 7 юни, синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в „Топлофикация София” ЕАД ще проведат протестно шествие и митинг пред Столичната община. Шествието ще започне в 16.45 ч., като преди това - в 16,30 ч, участниците в него ще се съберат на бул. „Дондуков“ и ул. „Г.С.Раковски“. След това от там ще се придвижат по пътното платно на ул. „Раковски“ и ул. „Московска“ до Столичната община, където ще се проведе митингът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати