Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. КЕВР: Значителен ръст в цените на природния газ и на топлинната енергия от 1 юли

Общество

КЕВР: Значителен ръст в цените на природния газ и на топлинната енергия от 1 юли

КЕВР: Значителен ръст в цените на природния газ и на топлинната енергия от 1 юли - Tribune.bg
Снимка:

Значителен ръст в цените на природния газ и на топлинната енергия от 1 юли. Причините са рязкото увеличение на международните цени на природния газ, на петрола и на квотите за въглеродни емисии. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

На днешното заседание на регулатора беше утвърдена цена за месец юли 2021 г., по която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена на природния газ от 1 юли 2021 г. е да бъде в размер на 46,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Според изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов: „Независимо от международните пазари цената, която „Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за м. юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси“.

От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MWh.

"КЕВР няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос“, коментира Иван Иванов от своя страна.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати