Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кирилов: Бременни могат да се ваксинират срещу КОВИД-19, след консултация със специалист

Общество

Кирилов: Бременни могат да се ваксинират срещу КОВИД-19, след консултация със специалист

Снимка:

Той уточни, че у нас не се поставят ваксини с изтекъл срок на годност

„Бременните и кърмещите жени могат да се ваксинират с препарата  на „Пфайзер“, след консултация със специалист.“ Това заяви пред журналисти изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Уточнението беше провокирано, след като по-рано тази сутрин Министерството на здравеопазването публикува на страницата си във „Фейсбук“ информация за това при кои състояния е противопоказно поставянето на ваксината на „Пфайзер“ и кога имунизацията трябва да се прави с повишено внимание.

 

МЗ със списък на хората, които не трябва да се ваксинират с Пфайзер

Информацията на МЗ породи редица въпроси и коментари  дали препаратът е наистина вреден, защото у нас той вече е поставен на много жени, които са бременни или кърмачки. Потребите на социалните мрежи питаха и дали министерството скоро си е опреснявало информация, след като още преди няколко месеца тя беше разрешена в Европа за поставяне на жени очакващи деца. Именно подобни противоречия объркват хората и ги кара да не вярват във ваксинацията, посочват в коментари други.

Кирилов зави и, че в страната ни не се прилага ваксини със изтекъл срок на годност.

„Има препарати с изтекъл срок и те ще бъдат бракувани. Европейската агенция е препоръча да се удължи срока на ваксината на „Пфайзер“ на 9 месеца като това е валидно за всички партиди, произведени след първи юни.“, посочи той.  

Кирилов  допълни, че няма време да се преопаковат лекарствата, но са годни за употреба.

По думите му в следващите месеци се очаква да има промяна в срока на годност и в условията на съхранение и на другите ваксини срещу COVID-19, тъй като производителите събират нова информация.

На въпрос защо от Здравното министерство по-рано днес са пуснали информация, че бременните не трябва да си поставят ваксината на „Пфайзер“, а у нас има много такива жени и трябва ли да се притесняват, той отговори, че тези лица /бел.ред. бременни и кърмещи/ могат да се ваксинират, но след както направят консултация със специалист.

Кирилов допълни, че страната ни е подсигурена с достатъчно ваксини и всеки желаещ може да се имунизира.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема