Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. МЗ със списък на хората, които не трябва да се ваксинират с „Пфайзер“

Общество

МЗ със списък на хората, които не трябва да се ваксинират с „Пфайзер“

МЗ със списък на хората, които не трябва да се ваксинират с Пфайзер - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на здравеопазването публикува в профила си във фейсбук списък с хора, за които не е препоръчително да си поставят ваксината на "Пфайзер".

Лица, които НЕ трябва да се ваксинират с Comirnaty ("Пфайзер") срещу COVID-19:

Всеки с тежка алергия към компонент на ваксината (т.е. такъв, който причинява анафилаксия или изисква медицинска намеса);

Тези на възраст под определената в кратките характеристики на продуктите;

Хора, които в момента са в изолация или имат симптоми на COVID-19; те могат да се ваксинират, след като приключат с изолацията и след преустановяването на всичките им симптоми;

Хора, които могат да се ваксинират след обсъждане на ползите и рисковете и/или след консултация с техния наблюдаващ/лекуващ лекар;

Лица с анамнеза за тежка алергия към някоя ваксина или към инжекционен лекарствен продукт;

бременни;

лица с имунокомпрометиращи заболявания;

кърмещи жени;

лица на терапия с антикоагуланти;

хора, които трябва да следват специални процедури:

Лица с анамнеза за тежка алергия (изискваща медицинска намеса) към нещо различно от ваксина или инжекционно лекарство може да получи ваксината, но трябва да остане за медицинско наблюдение в продължение на 30 минути след получаване на ваксината.

Хората, които наскоро са боледували от COVID-19 и са били лекувани с антитяло-базирани терапии (напр. с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма), трябва да изчакат до 90 дни след лечението, за да бъдат ваксинирани.

От министерството подчертават, че хората, контактни на болни от COVID-19 трябва да изчакат, докато карантината им приключи, преди да се ваксинират (освен ако не живеят в места с множество хора, като старчески дом, поправителен дом или приют за бездомни, в този случай те могат да бъдат ваксинирани по време на период на карантина). 

Хората, които са си поставили друга ваксина, която не е срещу ковид трябва да изчакат поне 14 дни, преди да получат ваксина срещу COVID-19. По същия начин, ако човек е получил ваксината срещу COVID-19, той трябва да изчака най-малко 14 дни, преди да получи други ваксини.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати