Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кметът на Карлово: Коригирани са коритата на реките, за да се предотвратят нови бедствия

Общество

Кметът на Карлово: Коригирани са коритата на реките, за да се предотвратят нови бедствия

Кметът на Карлово: Коригирани са коритата на реките, за да се предотвратят нови бедствия - Tribune.bg
Снимка:

Щетите в Карловско са огромни. Ще трябва да възстановим пострадалите села. Това обясни пред Нова нюз кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

„По моите предварителни разчети, щетите са на стойност около 60 млн. лв. Но може би ще се окажат повече. Скъсани са 7 моста на общински пътища и 11 моста в населените места. Разрушени са около 150 декара общински пътища“, посочи той.

Градоначалникът обясни, че са пострадали около 400 къщи в различна степен, но за всички хора е намерен подслон. Осигурени са храна и вода. Селата ще бъдат възстановени на три етапа, вероятно до средата 2024г. окончателно. В началото на другата седмица, от община Карлово ще знаят, колко семейства имат нужда от временни жилища.

„Дали е имало сеч, ще разберем когато приключи проверката, назначена от министъра на земеделието. Факт е, че когато обикаляхме засегнатите места, не видяхме „гола” сеч. Видяхме, че по-малките и по-големите реки над селата Богдан, Каравелово и Слатина, са излъскани до скала. Което означава, че всички храсти и дървета са довлечени в селата“, разказа още кметът.

Кабаиванов уточни, че са коригирани голяма част от коритата на реките, за да се предотвратят нови бедствия. Държавата ще финансира общината по няколко линии.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети