Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Огнеборците на протеста към управляващите: Елате да изкарате една смяна с нас!

Общество

Огнеборците на протеста към управляващите: Елате да изкарате една смяна с нас!

КНСБ се обяви в подкрепа на синдикалния протест на пожарникарите

В 12 часа започна шествието на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“. То тръгна от площад „Независимост“ и продължи към  Министерство на финансите, след което ще приключи пред сградата на Народното събрание, информира Дарик.

Мероприятието започна с химна на България, а протестиращите отдадоха почит и на Апостола на свободата Васил Левски. В началото на протеста те аплодираха колегите си, които сега са на смяна, както и полицаите, които се грижат за реда. А преминаването на линейка стана повод да аплодират и медиците.

Те се разграничиха отново от криминално проявени лица и обявиха, че недоволството им ще протече мирно.

„Не е честно това, което се случва. Не е честно отношението, не е честно пренебрежението“, категорични са те.

Огнеборците на протеста поканиха управляващите да отидат и да изкарат една смяна с тях, за да видят, „че не са безсмъртни“.

„Когато няма разбиране, има протестиране“, заявиха пожарникарите. Те заявиха, че се срамуват от защитните облекла, с които работат, които са дарени от Швейцария и не са достатъчно надеждни, за да предпазят здравето им.

Протестиращите се опитаха да внесат декларация в Министерския съвет, но не получиха достъп до сградата. Те обясниха, че са поканени да внесат декларацията си в работен ден и разчетоха това като отказ с тях да се води диалог. Пожарникарите и спасителите поискаха спешна среща с министър-председателя.

Те разлепиха афиши на вратата на МС, които гласят: „Протест. Не си играй с огъня!, „От опит знам - опасно е!“

БГНЕСБГНЕС

От НСПС „Огнеборец“ възразяват срещу заложените параметри в проекта на Закон за държавния бюджет за 2022 година, отнасящи се за бюджета на Министерството на вътрешните работи. В него липсва политика по доходите, като не се предвижда увеличение на възнагражденията на служителите във ведомството. Това води до поддържане на дисбаланс във възнагражденията, съпоставимо с другите структури от сектор „Сигурност“, както и до значително намаляване на покупателната способност, като се има предвид рекордната за повече от десетилетие инфлация през януари 2022 година от над 9% на годишна база и очакваното продължаващо покачване през тази година. На този фон в бюджета са предвидени 9 млн. лв. за карти за спорт за подобряване на физическата подготовка на служителите в МВР.

„Не можем да одобрим и предвидените едва 29,78 млн. лв. за капиталови разходи от необходимите близо 247 млн.“, заявяват от синдиката. Те са малко над 12% от необходимата сума за поддръжка и основен ремонт на немалкия сграден фонд на МВР, както и за придобиване на дълготрайни материални активи.

Острият дефицит на социален диалог през последния месец между политическото ръководство на МВР и НСПС „Огнеборец”, породил неинформираност за предстоящите реформи във ведомството, както и медийните изяви на определени политици в същата насока, генерираха напрежение сред служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Дирекция „Национална система 112“.

„Не можем с лека ръка да подминем и намеренията за извеждането на Медицинския институт на МВР от ведомството и преминаването му към Министерство на здравеопазването, което създава притеснения за осигуряването на адекватно лечение и анализирането на здравния статус на служителите от МВР. Настояваме за увеличаване на средствата за персонал с цел увеличение на възнагражденията с 20% в проекта на бюджет за МВР за 2022 година и допълнителен ресурс в рамките на 100 млн. лв. за капиталови разходи, както и внасяне на яснота за предстоящите структурни реформи“, заявяват още от „Огнеборец“.

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) разпространи декларация в подкрепа на протеста на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“.

Ето какво гласи тя:

„Уважаеми огнеборци,

Уважаеми колеги и приятели синдикалисти,

Отлаганите мерки за достойно повишаване на доходите на работещите в структури от сектор „Сигурност“ от страна на българските правителства и наслагваните с години проблеми поради липса на реформи в сектора, рефлектират и в днешни дни, като ни принуждават отново да бъдем заедно на улицата, за да защитим правото си на достоен труд и справедливи доходи.

КНСБ води последователна политика за повишаване на доходите на работниците и служителите в страната. В своето становище по проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 година изразяваме категорично несъгласие с липсата на политика по доходите и промяна в данъчната система в посока по-справедливо разпределяне на публичните финанси.

Поради тази причина настояваме за ръст на доходите на работещите в бюджетната сфера с минимум 10%, а за работещите „на терен“ с 15%. Според нас е необходимо поне да бъде компенсирана рекордно високата инфлация, в която се намираме. Към януари 2022 година инфлацията е 9,1% спрямо същия период на предходната година, което е най-високата стойност от над 24 години. Този ръст няма да повиши покупателната способност на служителите и няма да доведе до реална конвергенция спрямо средноевропейските стандарти на заплащане, но поне ще има компенсиращ ефект върху вече загубени възможности на хората, които не са спрели да изпълняват своите служебни задължения в сложната икономическа конюнктура през последната година.

Във връзка с организирания Национален протест – шествие на 19.02.2022 г. от Национален синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ Конфедерация на независимите синдикати в България категорично подкрепя исканията на НСПС „Огнеборец“ за увеличаване на средствата за персонал с цел ръст на възнагражденията с 20% в проекта за бюджет на МВР за 2022 година, искането за допълнителен ресурс за капиталови разходи от минимум 100 млн. лв. и настояването за подобряване на диалога с политическото ръководство на МВР с цел информираност за предстоящите реформи в МВР.

С пожелание за успех в протестните действия на 19.02.2022 година и удовлетворяване на общите ни искания за повишаване на доходите на работещите в системата на МВР, както и за достойно заплащане на работещите във всички бюджетни сфери и икономически сектори в България!

С уважение,

Пламен Димитров

Президент на КНСБ“

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати