Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. КНСБ към работодателите: Правата на майките и бременните жени са заковани от Конституцията

Общество

КНСБ към работодателите: Правата на майките и бременните жени са заковани от Конституцията

Снимка:

Зад правата на майките стои демографска политика, а не обичайна регулация на трудови отношения

Правата на бременните жени и майките, включително и уредените в Кодекса на труда, са свързани с Конституцията, която прогласява един съществен принцип "жената-майка се ползва от особената закрила на държавата". Така зад правните норми от Кодекса на труда се крият конституционни, а не законодателни измерения. Това се казва в позиция на КНСБ по повод искането на АОРБ (Асоциацията на организациите на българските работодатели) за изменения в Кодекса на труда, свързани с родителския отпуск и най-вече този на майките.

Асоциацията на организациите на българските работодатели настоява времето на отпуск, през който не е полаган труд по причини, които не са извън волята на работника, да не се взема предвид при изчисляване на полагаемия се платен годишен отпуск и изплащане на обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение. От бизнеса уточняват, че визират основно родителския отпуск. В момента за времето на отпуск по майчинство се начислява и редовен платен годишен отпуск.

Позицията на работодателите е след решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.
"Зад конституционните права на майките стои демографска политика на държавата, а не обичайна и необходима регулация на трудови отношения. Затова подобни искания трябва да бъдат оставени без последствия", се казва още в становището на КНСБ. В него се допълва още, че едва ли настоящето състояние на националната ни демографска картина дава основание да се правят нови ерозиращи интервенции в нея с оглед егоистични интереси на определени субекти.

От КНСБ отбелязват, че в българското трудово законодателство дадени социални права, включително и това на редовен платен годишен отпуск, се основават на категорията "стаж" и по специално на "трудов стаж". В становището се допълва още, че трудовият стаж, като категория, има много по-дълбоки измерения от разбирането за действително полагане на труд.

„Тоест става дума за една далеч по сложна и многолика конструкция от която се извеждат редица права, а не само правото на отпуск. В своята дълбочина(съзнателно или не) предложението на АОРБ е насочено срещу фундаменталното и ключово значение на категорията „трудов стаж“, без обаче това да е споменато“, уточняват от КНСБ, като подчертават, че в решението на съда на ЕС няма индикации за съответствие или несъответствие на трудов стаж с Директивата на ЕС .

Автор: Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема