Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Команда към машинист да потегли на червен светофар от гара Калотина-запад

Общество

Команда към машинист да потегли на червен светофар от гара Калотина-запад

Команда към машинист да потегли на червен светофар от гара Калотина-запад - Tribune.bg
Снимка:

Машинист е получил указание да потегли на червен светофар от гара Калотина-запад на 3 март, съобщи Нова тв. В 14:02 ч. дежурния гаров служител му дава команда "Тръгвай". Влакът пътувал от Димитровград, Сърбия, към гара Драгоман в София.

Заради отказа на машиниста влакът закъснява с 22 минути. А далият командата гаров служител е отстранен от поста си, след като машинистът подал сигнал за нарушение към прекия си началник.

“Абсурдно е да се сравнява ситуацията в Калотина-запад със ситуацията в Гърция. Действително има такъв случай - на грубо потъпкване на правилата за движение на влаковете от страна на дежурния ръководител, който беше отстранен от работа и сменен от началника на гарата’”, уточнява Данчо Георгиев, директор “Управление движението на влаковете и капацитета” в НКЖИ. Той е категоричен, че риск от катастрофа не е имало, защото междугарието било свободно.

“Пълен абсурд е! Никой в тази държава не би си позволил да мине на червено по указания. Указания е имало от немарливост и от нежелание за изпълнение на служебните задължения от страна на дежурния ръководител”, твърди Георгиев. Той обясни, че на червен сигнал се преминава в случай на повреда на осигурителната техника.

“Но за целта има нормативно разписани документи, при които на машиниста на влака се връчва писмена заповед и се определят условията за заминаване от гарата”, посочи Георгиев. В този случай е имало технически проблем, който се изразява в повреда на локомотива на товарен влак, потеглил от гара Калотина-запад и следствие повредата се е върнал обратно, с което е блокирал междугаровата осигурителна техника.

Експертът по пътен транспорт инж. Варужан Апелиян обясни, че преди 10 години на същото място е станала катастрофа между пътнически и служебен влак. Според него причината е била отново минаване на червено. 

Друга причина, за която говори инж. Апелиян, са слухове за пренасяне на контрабандни стоки.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети машинист, БДЖ
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети