Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Коронавирусът може да оцелее до четири дни върху дисплея на смартфона

Общество

Коронавирусът може да оцелее до четири дни върху дисплея на смартфона

Коронавирусът може да оцелее до четири дни върху дисплея на смартфона - Tribune.bg
Снимка:

Експертите съветват често да мием своите ръце в продължение на най-малко 20 секунди

За всички вече е известно, че новият коронавирус COVID-19 е силно заразен и се разпространява бързо из целия свят. Вчера СЗО обяви епидемията от коронавирус за пандемия. В България вече имаме 13 потвърдени случая на COVID-19.

Според специалистите най-сигурният начин да избегнем разболяване е да спазваме добра лична хигиена. Експертите съветват често да мием своите ръце в продължение на най-малко 20 секунди. Препоръчително е да покриваме носа и устата си при кихане и кашляне и да опитаме да избегнем контакт с други хора, особено, ако знаем или предполагаме, че те са болни.

За съжаление обаче коварният вирус, който плъзна по целия свят може да оцелее на различни повърхности, върху които тези капчици са попаднали - понякога дори за няколко дни, предупреждава имунологът Рудра Чанаппанавар от Университета на Тенеси, който е изучавал коронавирусите, съобщава бтв.

Според него това се отнася най-вече за стъклото! Оказва се, че този вид повърхност, която се използва и за екраните на смартфоните, може да запази коронавирусите живи до 96 часа (цели четири дни!) при стайна температура.

Тези данни са събрани по време на епидемията от SARS през 2003 г. и са докладвани на Световната здравна организация. Двата вируса са генетични братовчеди – вирусът зад епидемията от SARS технически се нарича SARS-CoV, a новият вирус е SARS-CoV-2. И двата заразяват дихателните пътища на човек.

Коронавирусът оцелява върху повърхностните за различен период:

Измазана стена – 36 часа

Ламинатен материал върху плотове – 36 часа

 

Пластмасови повърхности – 72 часа

Неръждаема стомана – 72 часа

Стъкло – 96 часа

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети