Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Коя е Мария Габриел, която получава папката с първия мандат?

Общество

Коя е Мария Габриел, която получава папката с първия мандат?

Коя е Мария Габриел, която получава папката с първия мандат? - Tribune.bg
Снимка:

Мария Габриел е европейски комисар по иновации, научните изследвания, култура, образование и младеж. Тя отговаря за програмите „Хоризонт Европа“, „Еразъм +“ и „Творческа Европа“ като нейни приоритети са изграждането на европейска иновационна екосистема, създаването на европейско образователно пространство и насърчаване взаимодействията между секторите на образованието и иновациите. По нейна инициатива през 2022 г. е представена новата европейска иновационна програма, чиято цел е да превърне Европа в глобален лидер в новата вълна от дълбоко технологични иновации. Стратегическата визия на Мария Габриел поставя европейските граждани и таланти, регионите, местните власти и академичните среди в центъра на европейската иновационна екосистема. Ключова инициатива на Мария Габриел е и създаването на европейски университетски алианси, допринасящи за трансформацията на сектора на висшето образование в Европа и насърчаващи свободното движение на знания и таланти.

Между 2017 и 2019 г.  Мария Габриел е европейски комисар по въпросите на цифровата икономика и общество. Нейната основна цел е изграждане и реализиране на стратегията за единния цифров пазар. Тя насочва усилията си към създаването на амбициозна програма „Цифрова Европа“ в рамките на многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г., с бюджет 9,2 милиарда евро, която да инвестира в цифрови умения, суперкомпютри, изкуствен интелект, киберсигурност, цифрови иновационни хъбове, но също и в творческата и аудиовизуална индустрия. Сред нейните приоритети е също задълбочаване на партньорството в областта на цифровите технологии с други региони, по-специално със Западните Балкани и Средиземноморския регион. Съпредседател е на Работната група за цифрова икономика ЕС-Африка.

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Хаджидимово. През 1997 г. завършва Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г. От 2004 до 2008 г. е помощник научен изследовател в Института по политически науки в Бордо, Франция.

От 2009 г. до юли 2017 г., Мария Габриел е член на Европейския парламент. Като заместник-председател на групата на ЕНП, тя работи по въпроси, свързани с разширяването на ЕС, Средиземноморския регион, Близкия Изток и Африка, и се съсредоточава върху приоритети като сигурността, миграцията, положението на жените. Мария Габриел има значителни постижения в областта на визовата политика на ЕС - тя е докладчик на Европейския парламент по 1/3 от всички споразумения на ЕС за либерализиране на визовия режим. Печели два пъти престижната награда „Евродепутат на годината“: през 2016 г. в категория „Развитие“ и през 2013 г. в категория „Равенство между половете“ .

На 1 юни 2022 г. Мария Габриел е избрана за първи заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП) с най-висок резултат сред кандидатите. През юни 2012 г. е преизбрана за четвърти път за заместник-председател на ЕНП Жени.

Като комисар, Мария Габриел е удостоена с редица награди: наградата „Жени с влияние 2018“  в категория „Талант в политиката“, наградата "Technovisionaire" за отлични постижения в научните изследвания, технологиите, иновациите и бизнеса, с най-престижната италианска награда "Златна ябълка" на фондация "Мариса Белисарио" за върхови постижения на жените, с отличието като една от 50-те най-влиятелни жени в киберсигурността в Европа за 2019 г. в класацията на водещото европейско списание за киберсигурност SCmagazineUK, с наградата на Международния съвет на предприемачите и бизнесмените ENTREPS за нейната работа срещу дезинформацията онлайн, с медал "Бомарше" за принос в защитата на интересите на творците в Европа.

През ноември 2020 г. получава годишната награда на Виенския икономически форум „Партньор на 2020 година“ за принос към икономическото развитие. През септември 2021 г. на Мария Габриел е връчена наградата „Глобално влияние в подкрепа на стартъпите“ от престижния форум Startup Ole в Саламанка. През 2022 г. водещият новинарски сайт EU-Startups.com, специализиран в сферата на иновациите и стартъпите в Европа, я нарежда сред „100-те най-влиятелни жени в Европа в областта на стартиращите предприятия и рисковия капитал“.

През април 2022 г. Мария Габриел получава престижната награда „Donna é Innovazione“ (Жена лидер в сферата на иновациите). Наградата се връчва от италианската асоциация Osservatorio TuttiMedia и Mediaset за изключителния принос на жени лидери, които имат значим принос в различни сектори на обществото, мотивирайки повече жени да следват техния пример.

Мария Габриел е носител и на няколко ордена за заслуги: през 2018 г. е удостоена с най-високия Орден на Перу за работата й за либерализиране на визовия режим между ЕС и Перу и с Кралски орден на Испания за заслуги за приноса й към външните отношения на страната. През 2016 г. е наградена с Орден на Колумбия за заслуги за принос в международните отношения на страната и дипломацията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати