Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Красен Кралев разкрива себе си в изложбата „Вдъхновения 3“ в Арт галерия Вежди

Общество

Красен Кралев разкрива себе си в изложбата „Вдъхновения 3“ в Арт галерия Вежди

Изобразителното изкуство ми помага да се съхраня, да запазя цветността в мисленето си и топлотата в мен, сподели бившият спортен министър

Красен Кралев предизвика истински фурор в Арт галерия Вежди при откриването на третата си самостоятелна изложба. Народният представител от ГЕРБ-СДС и бивш министър на младежта и спорта очарова почитатели на изкуството, политици, изкуствоведи и приятели със своя талант и творчески нюх.

Изложбата е озаглавена „Вдъхновения 3“ и се състои от 17 платна живопис, които разкриват по неповторим начин душевността на автора.

Картините носят символичните имена – „Рапсодия“, „Калейдоскоп“, „Паралели“ и Ordo ab Chao (бел.ред. „Ред от хаоса“).

Те бяха показани за първи път това лято във Варна – родния град на художника-политик, навръх празника на морската ни столица.

Сега почитателите на изкуството могат да ги видят и в галерията на председателя на Народното събрание Вежди Рашидов.

„Аз съм много щастлив, защото Вежди винаги ме е подкрепял. Той ми даде куража да продължа да експериментирам. Когато му показах първите си картини преди пет години, той ми каза „Брат, няма да си изкарваш прехраната с изобразително изкуство, но продължавай да експериментираш, може и да се получи“. И така, към днешна дата вече ми казва, че се е получило. Това ми дава кураж да продължа. Наистина съм много щастлив, защото това е начинът, по който аз виждам света и начина, по който изразявам себе си. Има много и от подсъзнателното аз, и от съзнателното, от моята емоционалност. Рисуването ме прави по-балансиран. Политиката е много тежък занаят, акумулира много негативна енергия, много стрес и отдаването ми на изобразително изкуство ми помага да се съхраня, да запазя цветността в мисленето си и топлотата в мен“. Това сподели Красен Кралев специално за Tribune по време на откриването на изложбата.

Tribune.bgTribune.bg

Tribune.bgTribune.bg

На въпрос къде точно се срещат политиката, спортът и изкуството, той отговори така: „Не се срещат, просто едното помага на другото. Аз не бих могъл да издържа толкова години напрежението в политическата система, без да имам някакъв отдушник, без да имам нещо, което да ми дава вътрешна хармония и да ме балансира като личност и като духовност. Намерих това успокоение в абстрактния експресионизъм. Факт е, че стила, в който творя е абстрактен, което е най-близко до моя начин на възприятие на света“.

А кога всъщност възниква влечението на Красен Кралев към изобразителното изкуство?

„О, аз от дете рисувам, спрях да рисувам 90-а година, след като падна Берлинската стена. Тогава се промени начинът ни на живот, промени се абсолютно всичко. В тези години започнах да се занимавам с бизнес, въпреки че бях все още студент. Но бизнесът ми и той е близко до изкуството. 30 години в рекламата не са малко. Аз съм един от пионерите в този бизнес. Тогава с моя екип печелихме награди в Лондон, Ню Йорк и т.н. Част от този успех го дължа на обстоятелството, че преди това съм бил близко до изкуството. Потребността да творя се върна отново преди пет-шест години“, отбеляза авторът на „Вдъхновения 3“.

Красен Кралев не скри, че „виновник“ за това отново да бъде завладян от рисуването е човекът до него, а именно журналистката Виктория Петрова. Тя му дава и идеята да реализира първата си изложба за своя 50-и юбилей. Благодарение на нейната подкрепа и опора Кралев днес вече представя трета самостоятелна изложба.  

„Вики изключително много ме мотивира в тази посока, купи ми четка, бои, платна и ме провокира да рисувам. Сега вече това е мое постоянно занимание и нещо, без което не мога“, призна народният представител от ГЕРБ-СДС.

Tribune.bgTribune.bg

Веселите багри, играта на светлината и многообразието от фигурални елементи и детайли в произведенията на Кралев докосват публиката и създават невероятно настроение, като ярко отразяват неговите емоции, темперамент и творчески търсения. 

„Очевидно това съм аз. Човек изразява на подсъзнателно ниво това, което представлява. Картините ми са много по-показателни за моята същност, отколкото всичко останало, което виждате. В изкуството не можеш да лъжеш, там си ти“, подчерта той.

Tribune.bgTribune.bg

Tribune.bgTribune.bg

„Много се радвам, че има интерес към изложбата, хората я приемат добре. Това е много важно за мен и ми дава сила да продължа напред“, сподели още Красен Кралев.

На въпрос кои са новите хоризонти, които преследва в изкуството и с какво ще изненада своите почитатели в близко бъдеще, бившият спортен министър разкри, че на този етап се е концентрирал върху серията „Ordo Ab Chao“.

„Тя в момента ми е в главата и продължавам да работя по нея вкъщи. Поканиха ме да покажа картини в галерия „Савов“ в Пловдив през декември. Така че се подготвям за тази изложба и на този етап съм все още на вълна - „Ред от хаоса“ . Като приключа с нея, ще видим накъде ще ме тласне въображението ми“, каза в заключение Красен Кралев.

Tribune.bgTribune.bg

Tribune.bgTribune.bg

Tribune.bgTribune.bg

Големият български скулптор и председател на Народното събрание Вежди Рашидов от своя страна не скри възхищението си към таланта на Кралев.  Той го определи като рядък феномен и експериментатор с неспокойна душа.

„Върнах се от дълъг път, но не можех да не уважа моя приятел Красен Кралев. Налице е нещо много интересно. Животът е странна магия. Знаете, че при едни велики художници като Русо – Митничарят (бел.ред. Анри Русо), като Гоген и други световноизвестни артисти много късно Господ казва „Почни и бъркай боята“. Преди няколко години Красен ми сподели, че изпитва нужда да каже нещо чрез рисуване. Той започна плахо. Изведнъж забелязах, че един човек като него е малък вулкан от цветове. И в тези цветове забърква геометрията, добре познатите в нашия живот форми – кълбета, триъгълници и квадрати. Той хваща тези форми и ги съчетава с цвят, като се получава нещо много приятно и интересно. Вече трета изложба, прекрасна! В много експерименти се раждат големи таланти. Дълбоко бях убеден, че тази изложба ще бъде интригуваща, такава каквато я виждаме днес. Желая най-искрено на моя колега и приятел, ако отвътре му иде, както ми каза, и сърцето силно го предизвиква това нещо, слушай си сърцето, пътят е правилен! На добър час, приятелю, да си жив и здрав!“, обърна се  Вежди Рашидов към Красен Кралев по време на откриването на изложбата.   

Tribune.bgTribune.bg

„Както го гледате такъв едър, голям, Красен Кралев всъщност е много приятен, интересен и чувствителен човек, а да не говорим, че е един прекрасен в цвят артист, свеж, емоционален. Определено борави умело с четката. Думите, с които мога да го опиша, са цветност на душата. Това го владее“, сподели пред Tribune Вежди Рашидов.

Сред гостите на изложбата бяха бившият социален министър и настоящ народен представител от ГЕРБ-СДС Деница Сачева, която дойде със сина си Виктор, както и Рая Назарян, Десислава Трифонова и Христо Терзийски (бивш министър на вътрешните работи), също депутати от ГЕРБ-СДС,  Николай Василев (бивш министър на икономиката), журналистките Валерия Велева и Кристина Патрашкова, Красимир Ципов, проф. Стоян Денчев, Ивелина Василева, художникът Николай Янакиев, бившият футболист на „Левски“ Гошо Гинчев и много други.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети