Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Красен Станчев: Очаква ни тежка зима

Общество

Красен Станчев: Очаква ни тежка зима

Красен Станчев: Очаква ни тежка зима - Tribune.bg
Снимка:

Очаква ни тежка зима, но предстоящото няма да е кой знае какво в сравнение с това, което е преживявал българският гражданин. Тази прогноза направи в ефира на предаването „12+3“ доц. Красен Станчев, който е  основател на Института за пазарна икономика.

Всяко повишаване на базовата лихва от Европейската централна банка води до по-голяма вероятност от рецесия и спад на икономиката, обясни експертът.

"Следващият парламент трябва да замрази някои разходи, особено такива, които не са насочени към инвестиции, смята Станчев. “Необходимо е да се пренасочат средства за целево подпомагане на онези, които най-много се нуждаят от това. Трябва да се даде ясна перспектива за стопанска стабилност и ориентация. В областта на енергетиката пък трябва да се осигури конкуренция на всички доставчици“.

Доцент Станчев очаква кратък живот на следващия парламент и прогнозира, че ще се наложи актуализация на бюджета.

Дефицитът за пръв път надминава психологическата граница от 10 милиарда, подчерта той. „Затова е важно точно в този момент да бъдат овладени правителствените разходи и се даде перспектива за постоянно създаване на доходи. Основният проблем при такива кризи е, че работодателите може да останат без работа. Парламентът трябва да махне всички преференции при ДДС, за да се стабилизира бюджета. Необходимо е целенасочено подпомагане на онези групи от населението, които заслужават. Това са преди всичко пенсионерите“.

Важно е да се даде перспектива и на общинските бюджети, смята експертът. “Независимо дали е корпоративен или върху личните доходи, данъкът може да остава там, където е произведен, т.е. в общините“.  

Не е възможно държавата да овладее цените на газа и тока, смята Станчев. Сега всичко ще зависи от преговорите на ЕС с външни доставчици като единен пазар.

Много европейски страни разработват планове за пестене на електроенергия. У нас все още няма такъв, но вероятно ще се наложи да бъде разработен, смята доц. Станчев.  

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети