Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Кулинарно пиршество и горещи балкански ритми в „Котилото“ навръх Сръбската Нова Година

Общество

Кулинарно пиршество и горещи балкански ритми в „Котилото“ навръх Сръбската Нова Година

Вече повече от 10 години Йонко и Даци пресъздават по автентичен начин духа и вкуса на Балканите в сърцето на „Драгалевци“

Сръбската Нова година дойде и у нас! Навръх 14 януари, когато нашите западни съседи отбелязват новото начало по стар стил, столичният квартал „Драгалевци“ се разтресе от балкански ритми, а градусът на доброто настроение се нажежи до червено. Виновници за голямата веселба са двама приятели, а именно собствениците на култовия сръбски ресторант „Котилото“, които за поредна година успяха да предадат по невероятен начин духа и традициите на нашите братя сърби чрез изобилие от шедьоври на балканската кухня, люта ракия и музика безкрай! Йонко и Даци събраха своите най-верни приятели и почитатели на заведението, и спретнаха отново едно своеобразно Гуча парти, за да ни пренесат по автентичен начин в атмосферата на Балканската Нова Година!  

Пристъпвайки прага на „Котилото“, няма как да не бъдете завладяни от магията на Балканите, топлината и домашния уют, които се усещат във въздуха, и най-вече специалното отношение на домакините към всеки един човек.

Йонко и Даци разказаха за Tribune с какви емоции посрещат своите гости на този голям празник вече повече от 10 години.

„Както знаете в Сърбия се празнува православната Нова година по стар Юлиански календар. Разликата е 14 дни. И всъщност днес е голямото празненство по случай Новата година. Тук в „Котилото“ сме поканили приятели и клиенти, които ни посещават през цялата година – любители, ценители на нашите ястия, на нашия дух, на нашата музика и традиции. Довечера ще се повеселим заедно и ще посрещнем подобаващо 2023 година“, разкри майстор готвачът Далибор Маринкович – Даци.

Tribune.bgTribune.bg

[*gitem=17199*][*gitem=17199*]

Tribune.bgTribune.bg

През годините гостоприемството се е превърнало в емблема за „Котилото“. И Йонко, и Даци ценят всеки един свой клиент и за тях най-важно е да накарат хората да се почувстват като у дома си. Е, определено успяват! Те дават сърцето и душата си в това, което правят, а искреността няма как да не се усети отсреща! Именно това е и разковничето за успеха на ресторанта в сърцето на „Драгалевци“. Неслучайно голяма част от клиентите им са се превърнали и в техни приятели, с които успяват да съхранят добрите си отношения години наред и да изградят много силна връзка.

Tribune.bgTribune.bg

„Тези две години пандемия и ограниченията ни попречиха да направим този празник по традиционния начин, да се съберем с нашите многобройни приятели. По принцип кръчма се прави за приятели. Който влезе тук е приятел. Всеки е посрещнат с уважение и усмивка. Контактът с хората ни липсваше много по време на Ковид. Ние обичаме да празнуваме, да се веселим и да бъдем обградени от нашите близки хора и приятели“, сподели Йонко и добави:

„Имаме толкова приятели и редовни клиенти, че може в продължение на един месец да празнуваме Новата година с тях и няма да ни стигне времето. Този път обаче, решихме да поканим и нови хора на това събитие, защото за нас всеки клиент е скъп. Не правим разлика, дали е дошъл два пъти или три пъти, този човек е чул за нас, и е дошъл да ни уважи. Затова желаем да върнем жеста! 60-70 % от хората, които са наши гости тази вечер, не са идвали никога в „Котилото“ и се надявам, че за тях празникът с нас ще бъде вълнуващо и незабравимо преживяване! Аз им усещам енергията и емоцията от очакването. Могат да бъдат сигурни, че ще дойдат на нещо хубаво, което си заслужава и ще се върнат отново тук след това. Ние ще ги посрещнем както подобава, защото както винаги сме с отворени сърца и души“, .

По традиция Йонко и Даци използваха повода, за да ни представят и новото зимно меню на „Котилото“. Както винаги то се отличава с разнообразни специалитети по оригинални рецепти на Даци, които съчетават отличен вкус, високо качество и артистична презентация. Ястията са създадени с много любов и взискателност към клиента. Има за всекиму по нещо. А най-важното е, че носят полъха на домашните благи гозби на нашите баби.

„Както всяка година правим и лятно, и зимно меню. Тази година малко забавихме новото зимно меню заради топлото време. Мен като готвач температурите навън трябва да ме предразположат, за да измисля нещо апетитно и интересно за сезона, някоя нова зимна закачка за нашите клиенти. Хората, които често идват тук, знаят, че могат да намерят в менюто всякакъв вид месо – чревца, мозък, език, плескавици, ущипци, вешалици, печени прасенца и всичко, което е типично за Балканите, което се хапва по нашите ширини и с което сме израснали и обичаме“, разказа Даци.

Tribune.bgTribune.bg

Tribune.bgTribune.bg

Tribune.bgTribune.bg

Печеното прасенце и неизменна част от празничната трапеза, с какво още обаче ще ни изненада Даци.

„Предлагаме готвено домашно кисело зеленце с шаренко месце, пушено месце и подправки – дафинов лист, черен пипер. При нас може да опитате ястия, които знаем от нашите баби и майки и които малко сме позабравили“, разкри майстор готвачът.

Tribune.bgTribune.bg

Tribune.bgTribune.bg

В зимното меню на „Котилото“ ще намерите и много други гастрономически изкушения, които всеки чревоугодник ще оцени.

„Имаме пушени чревца. Вече няколко години се опитваме да ги наложим на нашите клиенти и ценителите им стават все повече и повече. Пържените чревца с праз лучец също много се харесват и са добили популярност сред хората, които идват тук. Това са простички, но много вкусни неща. Не съдържат много компоненти, но пък човек би си ги направил и вкъщи с удоволствие, защото носят вкуса на домашното, а то е най-доброто“, отбеляза Даци.

Tribune.bgTribune.bg

Гостите на „Котилото“ ще бъдат очаровани и от телешкия език от млечно теле с каймак.

„Първо го сваряваме, после го овкусяваме, завиваме го в булото, печем на скара, за да поеме аромата от самите въглища и да се запече, докато в средата остава мек. Поднасяме го с млечен сръбски каймак. Направо се топи в устата!“, сподели шеф Даци една от зимните рецепти на „Котилото“.

Tribune.bgTribune.bg

Факт е, че Йонко и Даци година след година намират сили и вдъхновение не само да съхранят традициите на балканската кухня, но и да обогатят менюто с нови, любопитни и все по-вкусни рецепти.

„Имаме добре запазени марки – класически балкански ястия и наши уникални специалитети, които са неизменна част от менюто, но винаги гледаме да предложим и нещо ново, нещо интригуващо, с което да изненадаме хората, които прекрачват прага на ресторанта ни“, призна Йонко.

Не е тайна, че в основата на добрата кухня са качествените продукти и „Котилото“ никога не прави компромис в това отношение. Месото и класическите млечни продукти се внасят директно от западната ни съседка и винаги са на най-високо ниво. Оттам идват и ароматните плодови ракии. Пресните зеленчуци също са основно местни – биологично произведени и винаги изключително пресни.

Tribune.bgTribune.bg

Tribune.bgTribune.bg

Tribune.bgTribune.bg

Кое обаче мотивира двамата мъже да продължават напред със същия плам както в началото?

„Обичаш ли това, което правиш, винаги ще ти потръгне. Трябва да имаш амбиция, за да можеж постоянно да го подновяваш, да надграждаш, трябва да живееш с него. Ние живеем с него, тази кръчма е нашият живот. Постоянно гледаме да градим, да не липсва нищо и нещата задължително да бъдат така, както, когато сме започнали, каквито и промени да се правят. Преживяхме ковид, преживяваме всички сътресения, които се случват в света. Това е нашият живот! Аз и Далибор друг живот не познаваме. Може да звучи пресилено, но ние наистина сме тук 24/7. Имаш, нямаш хора, пийнал, непийнал, в 10 часа сме тук на кафе. Това е нашият начин на живот“, сподели Йонко.

Той не пропусна да спомене и приноса на своя гуру и учител в развитието му в ресторантьорския бизнес. Става въпрос за небеизвестния Майстор Миро, който популяризира сръбската кухня в България.  

„20 години съм в този бранш, над 10 години тук, а преди това при Майстор Миро. Миро ни даде закалка да можем да работим, даде ни увереност и сила. Показа ни как да работим. Системата, в която ни въдвори Миро, работи. Тя е свързана с това да посрещнеш човека лично, да му дадеш нужното уважение, внимание, да му предложиш, да знаеш какви са му навиците, да познаваш семейството му, децата му, родителите му, да знаеш те какво обичат. Децата на мои клиенти, които при първите стъпки на „Котилото“ са били на 2-3 годинки, сега са на по 20 и за мен е удоволствие да ги посрещна и днес като наши клиенти. Те идват при нас като при близки хора. За тях аз съм човекът, който им е подавал топлото мляко или вода в количката и затова ме гледат с любов и уважение. Те ни приемат като част от семейството им. Как да не дойдеш да пиеш кафе в 10 сутринта. За нас е щастие“, разказа през сълзи Йонко.  

Tribune.bgTribune.bg

Той призна, че в напрегнатото ежедневие понякога му се иска с Даци да си разменят ролите и да има възможност да се скрие в кухнята.

„По някой път съм си казвал – „аз искам да съм в кухнята, искам да съм готвач“. Може би Даци си го мисли същото – „аз искам да съм сервитьор, искам да се срещам с хората и да си разменим позициите с Йонко поне за малко“. Аз не мога да готвя, той не може да сервира и да общува като мен с хората. Няма как да се случи. Всеки от нас е най-добър в това, което прави. Когато започнат да идват клиентите забравяш за моментните състояния на слабост. Виждаш този, виждаш онзи и се отдаваш на своето призвание! Хората те зареждат. Колкото ти дават, толкова и ти взимат. Когато видиш един хубав човек, той ти дава енергия за седмица, за месец напред. Благодаря на тези хора, Слава Богу те не са малко“, сподели още единият от двигателите на „Котилото“.

Tribune.bgTribune.bg

Йонко и Даци отправиха и своите новогодишни пожелания!

„Пожелавам на всички най-вече здраве, всичко друго в живота човек си го постига. Здраве, мир и благоденствие, това е най-важното в живота, всичко друго е преходно“, пожела Даци.

„Пожелавам една мирна, спорна и здрава година! Ние сме малко встрани от това, което се случва в света, но сме част от него и събитията безсъмнение ни влияят. Затова пожелавам да ни е мирна годината, ако може по някакъв начин конфликтите да се уталожат и да приключат по най-добрия начин! Здраве, берекет и благополучие за всички нас“, пожела от своя страна Йонко.    

А вие не пропускайте да посетите „Котилото“, не само, за да опитате уникалния вкус на Балканите, но и да се докоснете до позитивната енергия и неподправената домашна атмосфера, която Йонко и Даци са успели да създадат, защото каквото и да си говорим хубавата храна и доброто настроение, споделени със скъпи приятели ни карат да се чувстваме истински живи!

Ресторант „КОТИЛОТО“ се намира в непосредствена близост до центъра на Драгалевци, на адрес: „ул. Крайречна“ № 26 и ви очаква.

Tribune.bgTribune.bg
 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети